Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй

Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Днес с решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда е 2033 година", обясни Денков. 

Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", поясни той.

Премиерът обясни, че технологията, която е избрана на тези реактори, е уникална в света. "Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие. Така че да пожелаем успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат", обясни Николай Денков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ