Денков: Да изчакаме проверките по казуса с "Пирогов"

Денков: Да изчакаме проверките по казуса с Пирогов

Денков: Да изчакаме проверките по казуса с "Пирогов"

Ситуацията със здравния министър и "Пирогов" е много ясна. Здравният министър твърди, че директора е нарушил законите и има нарушение на Закона за обществените поръчки. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Естествено в случая арбитър трябва да бъдат компетентните институции - това са АДФИ и Прокуратурата. Когато те дадат тяхното становище кой е прав и кой е крив, тогава ще знаем каква е картината. Това заяви пред журналисти край Калотина премиерът Николай Денков.

По думите му, здравният министър действа според правомощията си при искането за оставка на директора на "Пирогов". Ако нещо се оспорва, това е дали основанията, които използва са верни или не. Това ще стане ясно от проверките, обясни Денков.  

Агенцията за държавно финансово инспектиране и прокуратурата трябва да кажат имало ли е в действителност нарушения от страна на директора на спешната болница. Когато има проверки, които са стигнали до прокуратурата, трябва да изчакаме. Ако министър Хинков е имал основания, тогава той е действа правилно и директорът на болницата трябва да понесе съответните санкции. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи проблемът е при министъра, допълни министър-председателят.

Припомняме, че директорът на "Пирогов" бе отстранен, след констатирани нарушения в доклад от проверка на звено "Вътрешен одит" към здравното ведомство, касаещи обществени поръчки. Според здравния министър и доклада за "Пирогов" натрупаната загуба в болницата е около 31 милиона лв. Същото показват и данните на "Пирогов", но това е за период от над 20 години, поясни директорът на спешния институт в първото си официално изявление след началото на скандала. Междувременно, на извънредно заседание здравната комисия в парламента поиска да бъде отменен протоколът за освобождаване на директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ