Депутатите задължиха министерството на финансите да продължи да отговаря за арбитражите

Депутатите задължиха министерството на финансите да продължи да отговаря за арбитражите

Депутатите задължиха със свое решение министерството на финансите да продължи да отговаря за представителството на международните арбитражни дела. Това е заложено на ведомството по закон, но има предложение на министерството да бъде прехвърлена тази функция на министерството на правосъдието. "За" решението гласуваха 163-ма народни представители, "против" бяха 52-ма. Срещу решението бяха единствено от "Продължаваме промяната - Демократична България", предава БНТ.

Според "Възраждане" и "Има такъв народ" опита за прехвърляне на арбитражните дела от министерството на финансите към министерството на правосъдието е схема за източване на пари. Предложението за решението е на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и група народни представители.

"Става въпрос за едни арбитражни дела, които България води за около 4 млрд. В момента международна кантора представлява страната ни и печели повечето дела. Понеже те ще свършат някой ден, искат да сменят Международната кантора с такава приближена до Лена Бориславова, с нея да се сключи ново споразумение за около 2 млрд. Никой обаче не иска да си сложи подписа под това и затова Асен Василев иска да прехвърли делата към колегата си - министърът на правосъдието, но той е против", обясни Деян Николов от "Възраждане".

"Каква кражба, какво беззаконие, човек не разбира какво се съдържа в този термин. Има предложение за реорганизация от едно министерство към друго", коментира Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Правосъдният министър Атанас Славов потвърди, че държи дейността по представителството да остане в министерството на финансите, но самият той отрече да има схеми. 

"Всички сме заинтересовани финансите да се управляват добре и в интерес на държавата, аз като министъра на правосъдието така и министъра на финансите търсим възможности как да подобрим защитата на финансите с участието на международни кантори и български кантори. Трябва да ви уверя, че след проводен разговор с финансовия министър Асен Василев, намерихме модел ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с представители на двете министерства, който да изработва общите правила които ще се извърши тези правила. Дейността да остане в министерството на финансите, където е била 130 години, където има изграден капацитет за работа с тези средства. Нека да няма спекулации, че искаме да има сделки на тъмно", каза министър Славов.

Депутатът Делян Добрев, който е вносител на решението да бъде задължено министерството на финансите, обясни, че не би оттеглил предложението си и отново го защити. 

"Няма да подкрепя това решение, защото то е едно правно нищо. Виждам колко сте разпалени днес тук, да вземете да извадите коалиционното споразумение на правителството на Кирил Петков и да видите под какво сте се подписали. В него е записано това. Вие сте го подписали", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

По думите на депутата от ИТН Гроздан Караджов, до момента министерството на правосъдието не е спечелило нито едно дело за защита.

"Чухте министъра на правосъдието, че е намерено решението, остава дирекцията в министерството на финансите, губим време за да отидем към важната точка - бюджета", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Днес станахте свидетели на паралелните Българии, едната е отвън пътували цяла нощ, дошли да чакат увеличение на заплатите със 100 лева, а два часа вие се карате кой да открадне 100 млн. Цялата България разбра че докато хората не могат да си платят сметките, вие на климатиците се разбрахте дали може да си разделите сто милиона. Намерете начин този дебат за крадене на пари да спре", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ