България

Политика

|

Общество

|

ГЕРБ и ДПС внесоха предложения за разрешаването на спорните въпроси между София и Скопие

ГЕРБ и ДПС внесоха предложения за разрешаването на спорните въпроси между София и Скопие

ГЕРБ и ДПС внесоха предложения за разрешаването на спорните въпроси между София и Скопие

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на Народното събрание два проекта за разрешаването на спорните въпроси между София и Скопие, предава БГНЕС.

Документът на ГЕРБ се казва "Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония". Проекторешението е внесено тази сутрин. 

Документът на ДПС беше внесен още снощи, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва "Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания". 

Припомняме, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали Република Северна Македония е готова да започне преговори за членство в ЕС. Първият документ, проектозаключенията на Съвета, казва, че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. 

"БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение за Северна Македония докато Скопие не изпълни ангажиментите, залегнали в договора от 2017 година и декларацията на НС", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Позицията на БСП е, че докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали в договора от 2017 г. и декларацията на НС, няма да подкрепим каквото и да е предложение за Северна Македония. Но това не значи, че обсъждането трябва да спре. Това не значи че българските граждани не трябва да бъдат информирани и че на българския народ не трябва да му бъде обяснено какво се предлага и какво нарушава или не националните интереси", заяви Свиленски.

Той изрази опасения, че актуализацията на бюджета може да бъде бламирана. "До края на седмицата трябваше да бъдат приети бюджетите на ДОО и НЗОК, за да може пенсионерите да получат пенсиите си, но това вероятно няма да се случи. Трябваше да бъде приет и държавният бюджет, но той вероятно ще бъде бламиран или засипан с толкова предложения, че да се блокира работата по него", посочи председателят на ПГ на "БСП за България". 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ