ДПС и ГЕРБ в надпревара с проекторешения за РСМ

ДПС и ГЕРБ в надпревара с проекторешения за РСМ

ДПС и ГЕРБ в надпревара с проекторешения за РСМ

Минути след гласуването на вота на недоверие две от опозиционните партии обявиха, че депозират свои проекторешения по спорната тема за преговорния процес със Северна Македония.

„Преди малко от името на ДПС с нашите колеги внесохме предложение за решение на НС, което да одобри предложения от френското председателство проект на рамка за членство на Северна Македония и Албания в ЕС”, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Виждаме от една година тези министри, чиято оставка приехме, не направиха нищо в тази посока. По-скоро можем да кажем, че те се опитаха да пречат на този процес, като в Брюксел говориха едно, а в България обратното. Все едно от двете е лъжа”, каза Карадайъ.

„Има изпратена информация от МВнР, с която ние сме се запознали, и в тази връзка, с тази информация, ние внесохме това предложение”, допълни той Карадайъ. „Европейското бъдеще на Западните Балкани трябва да е неотменим приоритет за България”, смята лидерът на ДПС.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е готова с проект за одобрение на преговорната рамка за Република Северна Македония, обяви междувременно председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. 

Тя определи френското предложение като „най-доброто нещо, което Кирил Петков и правителството му не са направили до този момент.“ По думите ѝ Петков е настроил гражданите от двете страни на границата едни срещу други и е застрашил защитата на българския национален интерес. 

В декларация от трибуната на парламента във връзка с френското предложение за решаване на спорните въпроси между София и Скопие Атанасова заяви:

"Готови сме с проект на решение за одобрение на преговорната рамка, който вече сме подписали, който е гаранция, че България няма да изпусне историческия момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени".

Тя отправи покана към всички партии, които вярват в европейското бъдеще на Западните Балкани да се присъединят.

"Настояваме Кирил Петков и неговото правителство да финализират двустранният протокол незабавно", призова председателят на ПГ на ГЕРБ.