ГЕРБ: "Продължаваме Промяната" да си поеме отговорността за разбитите пътища

ГЕРБ: Продължаваме Промяната да си поеме отговорността за разбитите пътища

ГЕРБ: "Продължаваме Промяната" да си поеме отговорността за разбитите пътища

„Продължаваме Промяната“ трябва да се засрамят и да поемат своята отговорност – към момента морална и политическа". Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по повод  обявеното за противоконституционно решение на предишното Народно събрание за поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година. 

„Българските граждани година и половина карат по разнебитени и неподдържани пътища заради подобни действия“, твърди Николай Нанков. На брифинг в НС Нанков обясни, че отговорността за решението, което Конституционният съд обяви за противоконституционно, може да се превърне и в материална, тъй като фирми имат право да претендират за пропуснати ползи за периода, в който държава не им изплащала „дължимите и признати назад във времето задължения“.

Делото беше образувано в началото на май по искане на депутати от ГЕРБ-СДС. Според решението на предходния парламент Агенция „Пътна инфраструктура“ трябваше да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г., а останалите 50 процента след решение на парламент, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности, съобщи БТА. 

Според Петя Аврамова от ГЕРБ-СДС с решението на предходния парламент за изплащането на дейностите по поддържане законодателната власт „по груб и недопустим начин се намесва в работата на изпълнителната власт“. 

„Народното събрание иззема правомощия за плащане на сертифицирани и одобрени дейности в тяхната цялост като качество и обем“, посочи още Аврамова. 

/

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ