Евроатлантическото мнозинство внася до дни общ проект за промяна на Конституцията

Евроатлантическото мнозинство внася до дни общ проект за промяна на Конституцията

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС изразиха намерение до няколко дни да бъде изработен общ законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който да бъде внесен, за да може да стартира процедурата. Това заяви пред журналисти председателят на конституционна комисия Радомир Чолаков след днешното заседание, на което бяха обсъдени предлаганите промени в Основния закон на страната. 

"Проектът ще бъде внесен до края на тази седмица или началото на следващата. След това през септември ще започне обсъждането на предложените промени, като този процес ще продължи между един и три месеца. Има как да стане до края на годината. Ще се постараем общият законопроект, който ще бъде внесен, да бъде максимално консенсусен, но имаме различия в детайлите с колегите от ПП-ДБ", каза Чолаков и даде за пример промените, свързани със служебното правителство и колегиите на Висшия съдебен съвет. 

По думите на Чолаков, съвместният проект за промяна в Основния закон ще бъде платформа за по-нататъшните дебати, които трябва да започнат след края на лятната ваканция.

"Ще се търси подкрепата и на останалите парламентарни сили за постигане на максимално мнозинство. Ако това не се случи, пътят на проекта ще върви по т.нар. бавна писта, но целта е промените в Конституцията да са факт до края на годината", уточни Чолаков. 

Първата политическа сила няма да подкрепи ограничаването на мандатите на кметовете, иска повече баланс с промените, свързани с реформата на т.нар. правителство на съдебната власт, както и при реформиране на института на служебното правителството, стана ясно от изказване на Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС в комисията. 

"Тези идеи са част от усилието да намерим общ път и общ законопроект. Добре е да заложим в Конституцията, че българската държавност се гради върху ценностите на просвещение, духовността", заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ. 

"Възраждане" остро разкритикуваха самата идея за промяна в Конституцията на изработения от "сглобката" проект. "Моментът за такива промени не е точно този сега", заяви Златан Златанов от "Възраждане", според когото, макар да има нужда от ремонт на основния закон, не бива да се прави заради особената геополитическа ситуация. Той нарече идеята 24 май да стане национален празник "взривоопасна".  

"Може да разчитате за конструктивна позиция от БСП, за солидарна – не мога да кажа", заяви Мая Димитрова от БСП. 

Гюнер Ахмед от ДПС посочи пред медиите, че утре ще коментират темата за конституционни промени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ