ГЕРБ-СДС върна втория мандат. Радев свиква консултации утре

ГЕРБ-СДС върна втория мандат. Радев свиква консултации утре

ГЕРБ-СДС върна втория мандат. Радев свиква консултации утре

От ГЕРБ-СДС върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Формалното спазване на процедурата беше излъчвано на живо и продължи не повече от 15 минути.

„Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото по Конституция право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание и няма да посочва кандидат за министър-председател“, заяви председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която заедно с Томислав Дончев се яви на "Дондуков" 2 за получаването и връщането на мандата.

„Уважавам решението на политическата сила, която представлявате, да не се възползва от конституционното право да не излъчи кандидат за министър председател, но в парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на мнозинство и формиране на правителството“, каза Радев.

„Независимо дали са в управление или опозиция, всички парламентарно представени партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи. Инфлацията, социалната и здравната криза влияят пряко върху живота на български граждани и изискват неотложни действия от българските институции“, добави президентът.

Държавният глава обяви, че още утре ще свика консултации с всички парламентарно представени сили.

„Ще свикам консултации, за да чуем как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент и около какви програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат“, каза Радев.

Той заяви, че българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставяни над партийните сметки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ