Изслушват премиера и енергийния министър на закрито заседание заради секретни документи по темата

Изслушват премиера и енергийния министър на закрито заседание заради секретни документи по темата

Изслушват премиера и енергийния министър на закрито заседание заради секретни документи по темата

Изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов относно доставката и цената на природния газ ще бъде на закрито заседание. Това обяви временният председател на Народното събрание Мирослав Иванов, след като близо час депутатите спориха ожесточено как да се проведе процедурата. 

Първоначално председателят на парламента Мирослав Иванов обясни, че късно снощи в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили четири документа по темата с гриф "Секретно" от енергийното министерство и от ДАНС, пряко свързани с изслушването, и предложи закрито заседание. 

Вносителят на процедурата Делян Добрев от ГЕРБ възрази и заподозря опит да се скрие истината от българските граждани. "Аз искам в това изслушване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, т.е. нищо секретно не искаме да разберем и не виждам причина вие да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че газът скочи с 32% от началото на този месец. Че следващият месец ще скочи пак. Че вероятно въобще няма дори да го има. И не виждам нищо тайно в това. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете", посочи той. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова попита кое е секретното в това, че "Булгаргаз" е поискал със задна дата повишение на газа с 32% за юли, а съдбата на танкерите с втечнен газ не е ясна. Тя призова за открито изслушване. 

ДПС и "Има такъв народ" също подкрепиха искането на ГЕРБ-СДС за открито заседание и разкритикуваха действията на временния председател на НС Мирослав Иванов за закрие изслушването. 

"Господин председател, не се чувствайте задължен да влизате в подобни обяснения, защото сте отвъд правилника. Там сте, за да давате думата, а не да давате акъл. Всяка парламентарна група и всеки депутат имат право на мнение и вие не се чувствайте длъжен да го опровергават", посочи Йордан Цонев от ДПС. 

"Никога премиерът не си е позволявал да лъже. Нека излезе и да чуем примерът какво има да ни каже", каза Станислав Балабанов от ИТН.

От "Възраждане" също се обявиха за открито заседание. "Ние от "Възраждане" считаме, че ако някой иска да скрие, което вчера се каза, че има поскъпване на газа с повече от 30% и някой иска да скрива подробностите за икономическата катастрофа, към която се насочва държавата и опитите да се скрие от обществото", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

БСП и "Продължаваме промяната" защитиха искането за закрито заседание. 

"Газът не е спрял, предприятията са осигурени. Молбата ми е следната, тъй като има действия, породили тази криза и затова трябва да с запознаем с тези секретни документи довели до тези неща", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"В правилника е разписано как да протече заседанието по член 44, когато има документи в секретното деловодство председателят е длъжен да го засекрети без да се гласува. Точно и ясно е записано. Ако някой не е запознат, това е друг въпрос", каза Георги Свиленски от БСП.

След час ожесточени дебати, съпътствани с взаимни обвинения, Мирослав Иванов обяви, без гласуване, закрито изслушване на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ