Кабинетът "Петков" подаде оставка

Кабинетът Петков подаде оставка

Кабинетът "Петков" подаде оставка

Премиерът Кирил Петков внесе оставката на кабинета в Народното събрание, след като миналата седмица правителството стана първото в най-новата ни история, свалено с вот на недоверие. Ден по-късно министър-председателят обяви, че официално ще подаде оставката на кабинета в понеделник.

На този етап не е предвидено изявление на премиера в оставка Кирил Петков.

Днес държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Предвидените в чл. 99, ал. 1 от Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни.

Днес, 27 юни, държавният глава ще приеме от 13:00 часа представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната". В 14:15 часа при президента ще са представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а в 15:30 часа ще започне консултацията с парламентарната група на „Движение за права и свободи“. От 16:45 часа са разговорите с представители на парламентарната група "БСП за България".

Утре, 28 юни, президентът ще се срещне с представители на парламентарната група на "Има такъв народ" в 9:00 часа. В 10:15 часа започва консултацията с представители на парламентарната група на "Демократична България", а в 11:30 часа – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

По Конституция следва връчването на проучвателен мандат. Първо той ще отиде в ръцете на "Продължаваме Промяната", които ще имат 7 дни, за да се опитат отново да съберат мнозинство. Ако не успеят, мандатът ще бъде даден на ГЕРБ, които са втора политическа сила, но от партията на Бойко Борисов вече заявиха, че веднага ще го върнат. Третият мандат отива при партия по избор на президента Румен Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ