Гласувано: Минималната пенсия става 467 лева

Гласувано: Минималната пенсия става 467 лева

Гласувано: Минималната пенсия става 467 лева

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лева, като в нея влиза и covid-добавката в размер на 60 лева. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. Според вносителите от Министерския съвет това е увеличение от 26,2 на сто. 

Депутатите в пленарната зала одобриха ръста на минималната пенсия. "Против" гласува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В обяснение на отрицателен вот той каза, че ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лв., което по думите му, е имало възможност да стане. 

Депутатите приеха още максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, за 2022 г. да е, както следва:

  • от 1 януари до 30 юни – 1500 лева 
  • от 1 юли до 30 септември – 2000 лeва 
  • от 1 октомври до 31 декември – 3400 лева 

"Все още не мога да кажа дали българските пенсионери ще могат да си вземат увеличените пенсии през юли в нормалното време - между 7-мо и 20-то число, но както вървят нещата, ще бъдат приети предложенията на Министерския съвет и ще има увеличение на пенсиите. Ако това не може да стане в графика за получаване на пенсии за юли, ще се случи малко по-късно. Дали през август, дали с допълнително плащане още през юли към пенсиите, но ще си получат увеличените пенсии, ако окончателно бъде приета в този вид актуализацията", коментира пред журналисти социалният министър в оставка Георги Гьоков. 

След окончателното гласуване на текстовете в пленарната зала, те трябва да бъдат утвърдени от президента и обнародвани в "Държавен вестник". 

Осигуряването на пари за по-високите пенсионни плащания до края на годината е през трансфер от държавния бюджет, чиято актуализация все още е на етап второ четене в ресорната парламентарна комисия и се очаква утре да влезе в пленарната зала. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ