Народното събрание подкрепи Финландия и Швеция за членство в НАТО

Народното събрание подкрепи Финландия и Швеция за членство в НАТО

Народното събрание подкрепи Финландия и Швеция за членство в НАТО

Народното събрание в България днес прие на две последователни четения законопроект за ратифициране на протоколите за членство на Финландия и Швеция в НАТО.

Миналата седмица 30-те посланици и постоянни представители на страните-членки в седалището на алианса в Брюксел официално одобриха решенията от срещата на върха на НАТО в Мадрид между 28 и 30 юни за присъединяване на двете скандинавски републики към Северноатлантическия пакт. За да бъде завършена процедурата обаче е нужно парламентите на страните-членки да ратифицират кандидатурите.

Швеция и Финландия, чиито територии са близко до Русия, пожелаха да станат членове на НАТО, след като Москва нападна Киев.

"Решението за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО е израз на готовността им да споделят отговорностите и задълженията на членството", се казва в мотивите на законопроекта.

Против гласуваха 10-има депутати от „Възраждане“ и един от „Продължаваме промяната“, въздържали се няма, а всички останали 195-има подкрепиха предложението на второ четене.

По време на дебатите бившият външен министър Екатерина Захариева отбеляза, че страната ни е сред първите, които ратифицират протоколите, и каза, че вместо да отслаби НАТО и демократичния свят, Путин всъщност подсилва военния съюз.

„Това е една стратегическа промяна в това как изглежда европейската сигурност вследствие на агресията на Русия срещу Украйна“, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

„С тяхното приемане Балтийско море се превръща във вътрешно море на алианса“, коментира Благовест Белев от ПП.

Зам.-председателят на Народното събрание от „Възраждане“ Цончо Ганев каза, че българският народ трябва да се произнесе дали България трябва да е член на НАТО и че според партията на Костадин Костадинов не е от полза за нашата държава да подкрепи ратификацията. „НАТО обгради отвсякъде Руската федерация. Какво да очакваме“, попита той.

„Престанете с демагогията! Пътят, по който ни карате, е път само към Северна Корея и никъде другаде", отвърна на „Възраждане“ народният представител от БСП Емил Георгиев.

Николай Дренчев от "Възраждане" пък определи ситуация в НС като „евроатлантическа идилия“, на което Искрен Митев от ПП отвърна с: "Г-н Дренчев, спрете да защитавате интересите на убиеца Владимир Путин и на неговите миньони в България!“

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ