"Опорките ви изтекоха в медиите" - обвинения и разобличения в началото на вота на недоверие (обзор)

Опорките ви изтекоха в медиите - обвинения и разобличения в началото на вота на недоверие (обзор)

"Опорките ви изтекоха в медиите" - обвинения и разобличения в началото на вота на недоверие (обзор)

Бурни два часа на дебати по първия вот на недоверие към правителството на премиера Николай Денков в сектор "Енергетика" преди обявената в 11 часа 45-минутна почивка направиха депутатите. От редиците на "Възраждане" дори се чуха обвинения, че депутатите от ПП-ДБ и министирите следват предварително написан сценарий на думите, които трябва да казват при дебата за вота на недоверие, вече изтекли в интернет. 

Вносители на вота на недоверие в сектор "Енергетика" са БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане", а причината - политиката на правителството в сектор "Енергетика" и отказът на премиера да изтегли от ЕК териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Гласуването на вота на недоверие ще бъде не по-рано от 24 часа след края на дебатите, а за да бъде успешен вотът на недоверие са нужни най-малко 121 гласа. 

"Министерският съвет и в частност министерството на енергетиката се водим само от интереса на България и на нейните граждани. Преговорите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част "Енергетика" са започнали още в първите дни на този кабинет и продължават. Не сме неглижирали решението на Народното събрание, гарантиращо запазването на терените на Мини "Марица Изток", заяви министърът на енергетиката Румен Радев

Той посочи, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична неутралност, за да отговаря на последното споразумение, подписано на 3 октомври т.г. Тази пътна карта е прогнозна основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не предвижда ликвидиране на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, напротив - дава отправна точка и то с числа и модели, за да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност, заяви министър Радев.

Въпросът за работните места е този, който сме взели присърце, затова и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме социалния проблем - този със създаването на смислени нови работни места, каза енергийният министър.

"Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ. Реално вие нямате визия за България, а само пропаганда, основана на страх и омраза, посочи той. Хората искат решение, време е да помислите за позитивни решения. Този вот няма да мине, да е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за здрави и образовани лица, за модерна България, за по-високо платени работни места, за българите да са първа класа европейци, и ще се борим за нашата родина", обърна се съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков към вносителите на вота на недоверие. 

"Според инициаторите на вота, Денков носи отговорност и за изминалите 30 години. Сигурен съм, че днес ще плашите точно вашите избирателите отново със студ, високи сметки на ток, точно както миналата година служебното правителство правеше за миналата зима", продължи Петков. Той обвини опонентите, че някои от тях си служат с неистини, лъжливи внушения.

Правителството, след като изпрати териториалните планове, много ясно обясни, че следващите три месеца може да работи заедно с профсъюзите, с работещите в енергетиката, за да направим максимално най-доброто на хората. Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС, а биха се радвали, ако можеше да участваме " в евразийския съюз на Путин", коментира още Кирил Петков.

"Господин Петков, днес е 12-и, а не 11-и. Освен това си объркахте изказването с г-н Денков, защото ние тези ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, вашите опорки изтекоха в медиите. Четете си сценария, за да ни е по-лесно нататък. Сгрешихте го от първото излизане", каза Искра Михайлова от "Възраждане", след като Кирил Петков приключи с речта си.  

"България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове. Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика. Цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони, заяви Искра Михайлова от "Възраждане". 

Веднага след това на трибуната излезе и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. "Леко ме изпревариха, но файлът се казва "Разпределение говорене на министрите - вот на недоверие", каза той и добави, че ще почете малко от него. "Общата картина се насочва към глобалния фон - към колосалния напредък, който кабинетът има за четири месеца. Дебатът не е дали ще се затворят ТЕЦ-овете, колеги, дебатът е дали България ще вземе 4,2 млрд. лева, на които той (Кирил Петков - бел. ред.) каза 1,2 млрд. Министър Радев после да знае какво да каже, да използва думата "лъжа" свободно. Е, господин Радев, използвайте тази дума свободно", каза Йорданов. "Василев, ако не успеел от трибуна, да го кажел в кулоарите: "Внася спокойствие за цените на тока и посочва колосалния напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца", продължи да чете Йорданов, а това предизвика смях в залата. 

"Свидетели сме на тоталното унищожение на българската енергетика от месеци, но този процес не започна с текущото управление на страната. Единственият аргумент, с който се подхожда към всяко безумно решение в сектор "Енергетика", е трябва да вземем парите по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви от парламентарната трибуна Павела Митова от "Има такъв народ".

Тя се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и го призова да се вслушва в депутата от ГЕРБ Делян Добрев, защото именно той разкрива схеми на ПП, с които от териториалните планове се разпределят милиони към фирми близки до "Продължаваме промяната".

"Прекратете и вие тази агония вече. Търпението е хубаво качество, но това вече преминава границата на допустимото. Единственият колосален извод, който имам след колосалните ви схеми за милиарди с прякото участие на действащия министър на енергетиката Румен Радев, е оставка, веднага", каза още Павела Митова. Според нея сегашният министър на енергетиката Румен Радев е в конфликт на интереси, защото защитава "собствения си проект" за развиване на мощности на зелен водород върху сегашните терени на минните комплекси в Стара Загора.

Митова обясни, че става въпрос за проект, който съществува от 2021 г., разработен е от тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, а сега "промоутър е министър Румен Радев. Дали не е избран за министър точно заради реализирането на този проект, който е на стойност 30 млрд. лв.?", попита тя. И посочи, че става въпрос за сериозна сума, която ще се разпредели на определени фирми, приближени до въпросния "действащ министър, който защитава собствения си проект, който е разработвал с години".  Тя показа и документи за водородното бъдеще на България и какво ще се прави с терените на мините. "Целта е да се направи този завод за зелен водород", заяви Митова и подчерта, че министърът е потвърдил, че лично е писал проекта. 

"Имам един въпрос към господин Петков. Когато вашето правителството падаше в залата на старото Народно събрание, тогава вие казахте, че сте горд, че Делян Пеевски, Бойко Борисов и Митрофанова ви свалят. Сега моля ви отговорете - горд ли сте, че Делян Пеевски и ГЕРБ ви крепят? Защото явно нещата се промениха за вас, да кажете каква е мотивацията", каза независимият депутат Радостин Василев. 

"Съжалявам, че единственото, което отговорихте и забелязахте в речта ми са едии комедийни изказвания на хората от ИТН. Знам, че там има много способни хора, правят шоу от много време", заяви Кирил Петков от ПП-ДБ. 

"Нас ни управляват предатели на националния интерес. Правителството на ГЕРБ, ПП и ДПС убива енергетиката на България последователно, категорично и неотстъпчиво. От развитието на този сектор зависи развитието на земеделието, здравеопазването – всичко", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че за ядрената енергия "това правителство продължи политиката на кабинета "Борисов", обобщени в едно изречение: "Проектът АЕЦ "Белене" е гьол". И то в момент, когато ЕК одобри ядрената енергия за зелена енергия. При положение, че Франция обяви амбициозен ядрен план за разкриване в следващите години на 14 нови ядрени централи".

Нинова запита по каква методика фирмата е оценила двата реактора от непостроената АЕЦ "Белене", които по думите ѝ "подаряваме на Украйна".

"Дори Европа разбра, че няма да се справим и ни даде отсрочка до 2024 г. за ползване на руски петрол. Оттук нататък рафинерията трябва да намалява употребата на руски петрол и да увеличава неруския петрол. Някой изчислява ли как това ще ни се отрази, особено в последните дни, когато войната ще се задълбочава. Само 48 часа след началото на конфликта в Израел цените на петрола скочиха. Някой изчисли ли как ще стига този неруски петрол до рафинерията, колко ще оскъпи стоките", попита Нинова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ