Парламентарните групи с равносметка за близо 8-те месеца работа на 47-ото НС

Парламентарните групи с равносметка за близо 8-те месеца работа на 47-ото НС

Парламентарните групи с равносметка за близо 8-те месеца работа на 47-ото НС

Обвинения, благодарности и равносметки за изминалите близо осем месеца работа на 47-ото Народно събрание се чуха на днешното, вероятно и последно, заседание на парламента. Съгласно парламентарния правилник от 1 август депутатите излизат в лятна ваканция, а с оглед на върнатия трети и последен мандат за съставяне на правителство съвсем скоро се очаква да излезе и указа на президента за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Ето защо, днес народните представители решиха да няма редовен парламентарен контрол, а в последния час от заседанието партиите да прочетат последните си декларации в рамките на този парламент. На трибуната за своя последен отчет излязоха представители на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и "Възраждане". Групите на БСП и ДПС не прочетоха заключителни декларации от парламентарната трибуна.

47-ото Народно събрание приключва своята работа, правителството на четворната коалиция издържа шест месеца, преди да настъпи неизбежният й разпад, заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.  

Преживяхме всичко достойно - арестите, обидите, изчегъртването, посочи Атанасова. Кой с какви думи ви убеди, натисна, кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите, попита управляващите тя. 

"Ще се опитате ли да си припомните кои са тези имена, лица, прякори, които ви нашепваха как трябва да мразите ГЕРБ, нейните членове, кой ви е внушавал думите, с които да ни обиждате от тази трибуна. Дали ще разберете, че омразата към нас прерасна в омраза към самите вас, в омраза помежду ви, на всеки срещу всеки. Разбрахте ли как ви разяде отвътре прекрасната коалиция на промяната. Омразата, а не опозицията ви довърши", заяви Атанасова. 

Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни и по-ефективни, заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Вероятно и следващият парламент ще бъде труден, но ние няма да отстъпим от това да спираме корупционните кранчета. Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още много повече за свободна и просперираща България, добави той.

"Скъпи сънародници, гласувайте на предстоящите избори. Всичко дотук беше само първа стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията. Демокрацията не е спринт, тя е маратон", призова Гюров.

По думите му битката за демокрацията е на всеки българин у нас и в чужбина. В края на декларацията Гюров отправи още един апел: "Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като морал, честност и почтеност, дължим го на децата си – продължаваме промяната".

Преди това Гюров направи обобщение на работата на 47-ия парламент, който, по думите е, бил изправен пред множество кризи. Той смята, че е имало "заложени бомби" в пътното строителство, отбеляза високите цени на електроенергията, пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

Гюров посочи, че е бил приет план с антикризисни мерки, а сметките за ток не са се променили. Той припомни одобрението и на план за справяне с COVID-19, който е позволил бизнесът да остане отворен, като не се натоварва обаче и здравната система. В изказването си председателят на ПГ на ПП изброи още увеличението на пенсиите, на възнагражденията на медицинския персонал и учителите. Гюров отбеляза и бежанската криза като друго предизвикателство, с което са се справили управляващите. По думите му, България е отбелязала ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз. Хората знаят, че спряхме схемите на "Капитан Андреево", прекратихме кражбите в пощите. Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре в тези седем ужасни месеца, каза още Гюров.

От политическа партия "Има такъв народ" никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали, каза от парламентарната трибуна народният представител от "Има такъв народ" Пламен Николов. Той посочи, че макар и с неизпълнен докрай мандат, парламентът е оставил ярки впечатления за своите действия в цялото общество. 

"Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други", посочи Николов. 

Той отправи пожелание в следващия състав на парламента, който ще се сформира след предсрочните избори, да влязат повече експерти, с чийто потенциал България да успее да се справи с всички предизвикателства. "С призив да дадем всичко от себе си, за да не се окаже, че след края на това горещо политическо лято ни очаква най-студената икономическа зима, ние днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способностите и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ни предстоят", каза още Николов. 

Ние трябва да отговорим на въпроса за това как ще се управлява България и той се подразделя на два много важни въпроса - въпросът за войната и въпросът за корупцията, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. 

Въпросът за корупцията изисква промяна в състоянието на националната политическа система, каза Иванов. Той посочи, че се изисква на първо място избор за това каква политическа култура носим - дали на едноличните решения или на колективните решения и споделяне на отговорността.

Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да реформираме прокуратурата, така че тя да бъде ничия, освен на закона и освен на националния интерес, заяви Иванов. По въпроса за войната, той каза, че корупцията започва от руския модел.

Ние трябва да можем, каквото и да мислим за Русия, да се изправим пред реалността, че сме обект на агресия, коментира той и допълни, че трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода и нашия модел на икономическо развитие.

"Трябва да отговорим на въпроса как ще управляваме България, така че да се справим с тези две огромни предизвикателства - корупцията и войната. Това е нашата отговорност в следващата кампания", каза още Христо Иванов. 

"Безвремие" е думата, която описва най-точно изминалите почти осем месеци - период от време, в който нямаше стремежи, идеали и нямаше видимо развитие и прогрес, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Той определи управлението на страната през последните 8 месеца като време на илюзии, лъжи, фарс и политически машинации. Време на привидна борба с корупцията, а всъщност - промяна на структурата на т.нар. политическа бухалка, предадена с недоволство от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на "Продължаваме Промяната", "Демократична България", БСП и други, каза Костадинов.

Според него, по време на управлението на това правителство бедните са станали още по-бедни, цензурата в медиите е придобила гигантски измерения, стоките са поскъпнали с повече от 40%, горивото е минало 3 лв., газта е поскъпнала с над 30%. Бизнесът се огъва от сметки за ток, продоволственият суверенитет продължава да изчезва, заедно със затворените производства, здравеопазването е под натиска на административната тежест, а образованието все така продължава да бъде безмилостно овладявано от чужди фондации, добави лидерът на "Възраждане".

Костадинов смята, че управляващите са потопили държавата в кризи, но не са могли да я унищожат напълно. "Ние от "Възраждане" ви спряхме и ще продължаваме да ви спираме", каза Костадинов. Когато след изборите прекрачим прага на парламента като мнозинство, България за първи път от 30 години ще бъде за българите - без маски, без мерки, без ограничения и само в съответствие с интересите на българските граждани. Тогава ще приемем всички 29 законопроекта, които създадохме, за да работят за българските граждани, каза още той.

Последен, преди да удари звънеца за разпускането на парламента, се изказа временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов, който направи равносметка от името на ръководството на парламента.  

"В тежки времена на криза 47-ото Народно събрание не бе обединено, а какви бяха причините за това - ще дам възможност на времето и на българските граждани да си дадат сметка. Липсваше ни търпение, липсваше ни толерантност към другия, към различното мнение. Липсваше ни достатъчно уважение към другия. Въпреки перипетиите, 47-ото Народно събрание успя да приеме 78 закона, да получи отговори на 2478 питания към представители на изпълнителната власт и да проведе 141 часа и 7 минути парламентарен контрол. Българското общество има нужда от политически елит, в който да има доверие. Има нужда от сигурност, спокойствие и стабилност. Българското общество има правото да живее в по-добра България. Вярвам, че всеки един от нас ще се поучим от грешките си и призовавам: нека бъдем по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, колегите си и нашите сънародници от страната и чужбина", каза Мирослав Иванов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ