Радев: Искат оставката на шефа на ДАНС, защото е спазил закона

Радев: Искат оставката на шефа на ДАНС, защото е спазил закона

Радев: Искат оставката на шефа на ДАНС, защото е спазил закона

Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от запис. От мотивите, които представи министър-председателят в своето изявление в петък вечерта, по-скоро остави впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод предложението за предсрочно освобождаване на председателят на ДАНС Пламен Тончев. 

Аз мисля, че правителството и премиерът трябва да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажът на изборния процес, коментира още президентът. 

"Реалните мотиви са известни отдавна. Чухме ги в оня запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Внимателно чух изявлението на премиера в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС. И сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на министър председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", подчерта Румен Радев. 

Президентът благодари на всички граждани, които излязоха и гласуваха. "Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, но това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва освен всичко да се справи и с рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно вече понижава легитимността. Тези избори са сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация, защото на тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва да ни тревожи всички", каза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ