Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"

Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на Продължаваме промяната

Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на финансовия министър в оставка, който днес беше номиниран за премиер. 

"Уважаеми г-н Василев, в изпълнение на Конституцията на Република България, в резултат на вота на недоверие от Народното събрание на 22 юни, ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. България, както всички знаем, е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност, а реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външно-политическа криза", каза Румен Радев при връчването на мандата на Асен Василев от "Продължаваме промяната". 

Президентът припомни, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство в оставка, той е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш. 

"Българските граждани, нашето общество и институции, имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България", каза още Радев. 

"За мен това е огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет и този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на България така, както и в първият мандат на "Продължаваме промяната" го направи. Благодаря за мандата", отбеляза Асен Василев. 

"Продължаваме Промяната" ще имат 7 дни, за да се опитат отново да съберат мнозинство от 121 депутата в Народното събрание. От БСП са категорични, че ще преговарят за съставяне на правителството с мандата на "Продължаваме промяната". За ИТН смяната на Кирил Петков с Асен Василев не е вариант за нов кабинет. А за "Демократична България" е важно как ще изгледа мнозинството и каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат от ПП, което предстои да бъде обсъдено. ГЕРБ-СДС няма да води никакви разговори за подкрепа на правителство в рамките на този парламент с какъвто и да е мандат. "Възраждане" не одобрява кандидатурата на Асен Василев за премиер и позицията на партията остава непроменена - възможно най-скоро да се проведат предсрочни парламентарни избори. 

Ако не успеят да съберат мнозинство, мандатът ще бъде даден на ГЕРБ, които са втора политическа сила, но от партията на Бойко Борисов вече заявиха, че веднага ще го върнат. Третият мандат отива при партия по избор на президента Румен Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ