Промените в Изборния кодекс влизат за окончателно гласуване в парламента

Промените в Изборния кодекс влизат за окончателно гласуване в парламента

Промените в Изборния кодекс влизат за окончателно гласуване в парламента

Промените в Изборния кодекс влизат днес за окончателно гласуване в пленарната зала на Народното събрание. Това се случва, след като вчера, след три заседания на председателския съвет, пет от парламентарните групи - ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Български възход" постигнаха съгласие изборните правила да бъдат включени в днешното пленарно заседание, предава БНР. 

Постигнат е баланс около предложенията, които ще се обсъждат и отново ще има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина и в секции с над 300 избиратели, където се гласуваше само машинно, обяви вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за окончателно гласуване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се извършва само зад параван; предложението на "Възраждане" да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден; на "Демократична България" за широко достъпен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и създаване на звено в Комисията, което да обслужва изцяло въпросите, свързани с машинното гласуване.

Постигнато е съгласие сред мнозинството да се прокара и предложението от машинното гласуване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и която накрая да се брои.

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет, от отпадането на район "Чужбина" и промяна от 40 на 100 заявления за разкриване на секция.

Докато депутатите разглеждат промените в Изборния закон, от Гражданско сдружение "Боец" излизат на протест пред Народното събрание. Недоволството им е срещу връщането на хартиената бюлетина и е под надслов "Не пипайте Кодекса". По думите им, промяната на правилата за гласуване имат за цел да осигурят възможност за фалшификация на вота. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ