Радев: Няма причина за моя визита при Макрон по въпроса за Северна Македония

Радев: Няма причина за моя визита при Макрон по въпроса за Северна Македония

Радев: Няма причина за моя визита при Макрон по въпроса за Северна Македония

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев. Той направи коментара в отговор на въпрос по повод появили се вчера информации в български медии за предстояща съвместна визита с Кирил Петков при Макрон, на която френският президент щял да им представи вариант за вдигане от наша страна на ветото спрямо Северна Македония за ЕС. Информацията се появи първо в агенция БГНЕС, а после бе разпространена и от други медии. Няколко часа по-късно тя бе официално опровергана от Министерски съвет, а днес отношение по нея взе и държавният глава

"Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви Румен Радев и поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

Той коментира и предстоящата актуализация на бюджета. "Много страни вече си актуализираха бюджета, всключително някои страни около нас. Сигурността е фундаментът за пълноценното функциониране на цялото общество. Ако няма сигурност, не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука", допълни президентът.

Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава по отношение на бежанците трябва да бъде внимателна и постоянна като ангажимент. "В началото на кризата основният приоритет беше да ги интегрираме тези хора в нашето общество, а сега ние го задраскваме. Имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри инженери. Всеки, който иска да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения", добави той.

По думите му, пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България, а приемането на еврото е заложено в българското членство на Европейския съюз. "Трябва да има ясна идентификация на рисковете, заедно с план за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация за потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността на нашата икономика. Защото ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите", каза още Румен Радев. 

Относно американските изтребители, дошли в България, държавният глава каза: "Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само за по-голямата ни сигурност, но и защото с тях провеждаме съвместни учения. В тях научаваме много и обменяме различни тактики. Това трябва да се оценява и да се подкрепя", коментира Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ