България

Политика

|

Общество

|

Русия гони 14 наши дипломати

Русия гони 14 наши дипломати

Русия гони 14 наши дипломати

Русия експулсира 14 български дипломати от страната в отговор на действията на София срещу 70 служители на руски дипломатически ведомства, съобщава сайтът на руското външно министерство, цитиран от Газета ру.

Българският посланик Атанас Кристин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на персона нон грата на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Руската федерация. „Тази мярка беше отговор на немотивираното решение на българската страна да обяви за персони нон грата и неприемливи 70 служители на задграничните ни мисии, да въведе квоти за числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България, както и временно закриване на Генералното консулство на Руската федерация в град Русе“, се посочва в изявление на руското външно министерство.

От ведомството подчертават, че действията на българските власти нанасят значителни щети на традиционните връзки между двете страни, нарушават правата на сънародниците и свидетелстват за „по-нататъшната деградация на колективния Запад“, който е готов да "пожертва интересите на партньорите, за да да навреди на Русия“. Недружелюбните стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ, се посочва още в изявлението на руското външно министерство.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ