Три партии на среща с ПП в търсене на допирни точки по ключови приоритети

Три партии на среща с ПП в търсене на допирни точки по ключови приоритети

Три партии на среща с ПП в търсене на допирни точки по ключови приоритети

Само три партии се отзоваха на поканата на "Продължаваме промяната" за разговори, на които да се определят националните приоритети пред страната ни. На среща с Николай Денков, който е номиниран за премиер от ПП, въпреки че вторият мандат все още не е връчен, дойдоха представители на БСП, "Демократична България" и "Български възход", които също са изпратили свои списъци с приоритети на управление. Целта на срещата е да се намерят допирните точки и те да залегнат в програмна декларация, която да се внесе в Народното събрание след Нова година. 

В началото на срещата съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков припомни основните приоритети на партията. Сред тях са влизането на България в Шенген и в еврозоната, увеличението на минималната работна заплата на 50% от средната работна заплата, индексация на пенсиите с процент, който изпреварва инфлацията, подобряване на условията за правене на бизнес в България, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ускоряване и облекчаване на процедурата по издаване на синята карта, както и приоритетите, свързани със съдебната система и правовия ред. 

"Ако по тези приоритети успеем да обединим общите си усилия, влизането ни в Шенген може да стане реалност. Защото влизането ни в Шенген и еврозоната е политика сама по себе си, но тя предполага реформите, които предстоят в това отношение", изтъкна Петков.

"Форматът е недостатъчен за Министерски съвет, но не пречи да формулираме стъпките и законите, необходими за присъединяването към Шенген и еврозоната. Независимо дали ще има правителство с втори, трети мандат или нови избори, това са цели - критично важни за това страната да влезе в нов коловоз, който да ни направи по-богати и по-европейци. Колкото по-рано започнем, толкова по-добре", каза съпредседателят на ПП Асен Василев.

Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков поясни, че през почивните дни ще се изготви единен документ-декларация, който да се гласува в парламента.

От "БСП за България" представиха подробно подкрепяните от тях промени в социалната сфера и изразиха задоволство, че разделителните линии между двете формации вече не са пречка за диалог. Нещо повече, заявиха, че ще участват активно във всеки един разговор. 

Георги Гьоков от БСП подчерта, че приоритети на БСП са традиционните политики, намаляване на бедността и неравенствата. Има нужда от дебат за необлагаемия минимум, добави той. Според БСП различията ще са обект на дискусии, а колективните органи на партията ще решат дали ще подкрепят обща декларация с ПП. 

"На България ѝ трябва управление, което да движи страната напред. Това може да се случи и с втория мандат, но отказът от диалог от страна на ГЕРБ и ДПС е разочароващ. Казвам го като лидер на политическа формация, който се е срещал с Габровски и ГЕРБ и имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия", посочи Христо Иванов от "Демократична България". 

Сред водещите за ДБ са мерките за евроатлантическата ориентация и 3-процентов дефицит. От партията откроиха още реформите в съдебната сфера и сектор "Сигурност", в образованието и науката, както и модернизацията на армията ни. 

Георги Самандов от "Български възход" заяви, че от партията са готови за дебат по приоритети и открои няколко приоритета: присъединяването на България към Шенген и еврозоната, овладяване на инфлацията, запазване на въглищните централи при спазване на нормите, въвеждане на конкурсно начало във всеки сектор, финансова децентрализация на общините, развитието на ядрената енергетика, ограничаване на правомощията на служебните кабинети, спазването на принципа никой не е над закона, стимулирането на двигателната активност на нацията, целева политика за решаване на демографските проблеми и др. 

В края на срещата Кирил Петков от ПП отбеляза, че е обнадежден. "Невероятно е как имаме партии от ляво, дясно, център и приоритетите ни се сближават. Тук показваме с този тип разговор защо на тази сгтрада пише отпред "Съединението прави силата. Вярвам, че българските граждани виждат кои са важните приоритети за тях. Промяната ще бъде малко по-бавна и малко по-трудна, но ще стане", добави Петков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ