БСП започва в понеделник втори кръг от преговори. За структура и състав на кабинета

БСП започва в понеделник втори кръг от преговори. За структура и състав на кабинета

БСП започва в понеделник втори кръг от преговори. За структура и състав на кабинета

В понеделник започва вторият кръг от преговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след преговорите с "Демократична България" и независимите депутати за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Тя посочи, че в събота и неделя ще работят по управленска програма и законодателна рамка за следващите 6 месеца и в началото на другата седмица ще ги представят. 

"Утре трябва да затворим първия етап на разговорите. Декларирам от името на всички, с които сме преговаряли досега, че името на премиера трябва да е излъчено от "Продължаваме промяната". По време на преговорите имена не сме обсъждали", категорична беше тя. 

Нинова обясни, че все още не може да върне папка с името на кандидат за министър-председател на президента, тъй като най-голямата формация в преговорите има условия за да се случи това. Тя изтъкна, че "Продължаваме промяната" настояват първо да се приеме Закона за КПКОНПИ.

"Надделява мнението за политически кабинет в първия кръг от преговори, втория ще проведем с всяка една партия поотделно и след това ще се опитаме да съберем всички на една маса. Разбираме, че целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото. Има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която утре ще затворим и ще ви представим в окончателния й вариант", поясни лидерът на БСП. 

Тя изрази оптимизъм, че в крайна сметка БСП ще успее да събере на една маса за преговори ПП и ИТН, както и отцепилите се от тях депутати. По-рано на среща с мандатоносителите, последните изразиха "изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН" и предупредиха Нинова да бъдат "изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа".

Запитана дали от това не й светва червена лампичка, Корнелия Нинова заяви: "Светват ми всякакви лампи. Въпрос на воля, търпение и цел - целта е да гарантираме сигурност на България и българските семейства. Като имаш такава цел търсиш пътищата". 

В отговор на въпрос Нинова каза, че няма да представят на президента в понеделник името на кандидата за премиер. "Времето става много важен фактор в тези преговори, защото ние не можем да държим безкрайно мандата", обясни тя. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ