Важни за четворната коалиция законопроекти бяха приети на комисия

Важни за четворната коалиция законопроекти бяха приети на комисия

Важни за четворната коалиция законопроекти бяха приети на комисия

Две комисии в Народното събрание приеха представените за разглеждане законопроекти на доскоро четворната коалиция. Кворум осигуриха депутати от ПП, БСП, ИТН и ДБ, а ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ пропуснаха заседанията.

На първо четене Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие законопроект, внесен от народния представител от „Демократична България“ Владислав Панев и други депутати за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който облекчава процедурата за изграждане на възобновяеми енергийни източници с мощност до 10,8 киловата, като премахва административната тежест за производителите на енергия за собствени нужди като становище на инженер-конструктор например.

„Ако успеем да прокараме проекта, цялата бюрокрация да си сложите панели на покрива отпада. Това е път към енергийна независимост за домакинствата, които вече няма да ги засягат цените на тока", написа той в профила си във Фейсбук.

Регионалната комисия прие и законопроект за промени в Закона за устройство на територията на депутата от ПП Александър Дунчев за възстановяване на втората съдебна инстанция в ЗУТ и правото на гражданската общественост да обжалва разрешителни за строеж, включително лифтове, магистрали и т.н., както и подробни и общи устройствени планове.

Приета е и още една промяна в ЗУТ – законопроект, внесен от група депутати начело с Снежана Траянска от "Продължаваме промяната", които целят намаляване на административната тежест, освобождаване на главните архитекти от неприсъщите функции и въвеждане на по-високи отговорности на проектантите и на лицата, извършващи оценка за съответствие на инвестиционните проекти с основните изисквания към строежите и упражняващи строителен контрол. Не мина обаче друга промяна в същия закон, внесена от група депутати начело с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, която улеснява изграждането на станция за зареждане на електрически автомобили от съсобствениците на паркоместа в околоблокови пространства.

На второ четене в Бюджетната комисия беше приет законопроектът за вдигане на минималния праг за облагане по ДДС на годишен оборот от 50 на 100 хил. лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ