Здравният министър: Заставам зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов"

Здравният министър: Заставам зад решението си за освобождаването на директора на Пирогов

Здравният министър: Заставам зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов"

Здравният министър Христо Хинков застава зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Това съобщи той на брифинг в Мишнистерския съвет. 

"Натоварен съм със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получа доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови загуби в "Пирогов" конкретно, аз като министър съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост. Заставам зад моето решение", категоричен е Хинков.

Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия. "Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър по вписване едва на 4 декември.

"Още едно уточнение. Процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новия изпълнителен директор. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум  и да несе нарушава приемствеността в управлението на дружеството", уточни министър Хинков. 

Изпълнителният директор на "Пирогов" е материално отговорно лице на дружеството. Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31 480 000 лева и се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано, каза още Хинков.

Здравният министър подчерта, че случаят с получения одитен доклад за болница "Майчин дом" е съвсем различен. "По отношение на "Майчин дом" всички наднормени вземания са декларирани по законов ред и след всички проверки, които бяха направени там, не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки", посочи Хинков.

Той допълни, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ