Как да бъдем по-харесвани? (по съвети на ФБР)

Как да бъдем по-харесвани? (по съвети на ФБР)

"Никой не се радва да го потърси агент на ФБР. Затова трябваше да се науча как да ставам симпатична на непознатите, за да мога да си върша работата", разказва в LinkedIn Ларей Куай - бивша сътрудничка на американското разузнаване. 

Колкото повече успеем да се харесаме на хората, с които току-що сме се запознали - на събития, работни срещи, случайно - толкова по-сигурно ще се сдобиваме с това, което желаем, припомня тя. Правилото се отнася за всички професионалисти: търговците, мениджърите, лидерите, маркетолозите, които искат да впечатлят нови клиенти и конкуренти с компетентността и уменията си. За всеки служител в йерархията на компания. 

Авторката посочва 7 съвета, научени от практиката й във ФБР, с които можем да ставаме по-симпатични на непознати. Ето какви са те. 

1. Усмихнете се. Това е най-добрият начин да накарате някой да ви хареса незабавно. Не струва нищо. Ако не вярвате, усмихнете се широко докато сте в тълпа от непознати и вижте какво ще стане. Освен това, усмивката на лицето променя отношението в сърцето - вие самите ще се промените, с което ще измените към по-положителна ситуацията. Помнете, че истинската усмивка свива очите в ъгълчетата им. 

2. Направете комплимент. Това е най-вълшебният начин да създадете позитивна среда на комуникация. Силно е и основополагащо умение за социализиране. Няма нужда от кой знае каква експертност - просто бъдете искрени. Помага, ако комплиментът е тясно свързан с вида на човека, с когото говорите. 

3. Запомнете имената им. Дори да е трудно, се постарайте. Помолете хората да ги изрекат отново, бавно и по-силно. Щом чуете името, го повторете на глас. Повторете го в разговора. Попитайте ги откъде са. И, разбира се, помолете за визитка!

4. Направете контакт очи в очи. Гледайте хората в очите, докато разговоряте. Покажете им, че сте заинтересовани от това, което казват. Ако погледът им започне да блуждае, значи губят интерес към разказваното от вас. 

5. Слушайте. Тази задача е трудна за мнозина. Докато слушаме някой да говори, умът ни същевременно мисли какъв въпрос да му зададе във връзка с казаното дотук, опитва се да обработи информацията от чутото и разделя вниманието между говорещия и нещо друго, което междувременно се случва наоколо. Насочете вниманието си върху събеседника на 100%. Така той ще се почувства важен и оценен, заради което ще започне да ви харесва. 

6. Бъдете вежливи. Създайте си навика да сте учтиви с всички, като се започне от продавачите в магазините и се стигне до туристическите посредници и държавните чиновници. Показвайте благодарност за услугата когато можете, където можете. Това е навик, който се учи. Хората наистина обръщат внимание на това как човек се отнася към непознатите. Затова изградете навика. 

7. Дръжте се истински. "Като агент на ФБР съм приемала чужда самоличност. Едно от първите неща, които научих в такъв случай, бе че за да съм успешен агент под прикритие са нужни повече от фалшиво име и други принадлежности. Тряваше да изглеждам истински и да се държа честно с хората по отношение на това какъв човек съм. Можех да се спра на всевъзможни имена или титли, които исках, но се забърквах в неприятности само и единствено когато се опитвах да се държа като такава, каквато не съм", казва Куай. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ