PMDAY България за четвърта поредна година

PMDAY България за четвърта поредна година

PMDAY България за четвърта поредна година

PMI България Чаптър организира за четвърти пореден път конференцията, насочена към повишаване на уменията и културата за управление на проекти - PMDAY България. Събитието ще се проведе на 14 ноември в хотел Кемпински-Зографски като програмата предвижда интерактивни дейности, симулационни игри и задълбочени дискусии с изтъкнати специалисти от и извън България, съобщават организаторите.

Откъде всъщност произлиза дисциплината Управление на проекти и какви проблеми се опитва да реши?

Първият камък в основите на съвременното управление на проекти е положен около 1955, когато в американската армия бива измислена и внедрена методологията за оценка и анализ на програми и проекти PERT (Project/Program Evaluation & Review Technique). Чрез нея могат ефективно да се определят точните времеви рамки, необходими за изпълнението на всяка задача от една страна, а от друга се дефинира минималното време за изпълнение да даден проект. В този период корпорацията DuPont създава така наречения „метод на критичния път” (CPM –Critical Path Method) за да може да управлява разнородните задачи и различни нива на взаимодействие по проектите в компанията чрез използването на алгоритми за разпределение на различните проектни дейности. Друг от съвременните жалони в управлението на проекти е техника, разработена отново за американската отбранителна индустрия и свързана със структурното декомпозиране (разбивка) на работата - WBS (work breakdown structure). Тази методология позволява да се организира обема от дейности по значително по-прецизен и точен начин от преди, като се разбие един проектен елемент на по-малки и по-лесни за управление задачи.

През 70-те години развитието на строителството, инженерните науки и ИТ технологиите в световен мащаб е предпоставка за създаването на Института за Управление на Проекти (Project Management Institute -PMI). PMI от своя страна помага да се увеличи фокусът на специалистите по света върху три от основните опорни точки на всеки проект – време, бюджет и качество на изпълнение на обема от работа. Чрез своята взаимовръзка тези елементи определят и очакваната стойност като резултат от даден проект. Това нововъведение помага на много фирми да преодолеят непродуктивните дейности в компаниите, костващи отнемането на необходимите ресурси, които може да бъдат използвани в други направления или проекти. В най-голяма степен подобренията на работата по проекти са свързани и с най-значимите събития, свързани с лоша или ниска продуктивност, а именно преработване на лошо изпълнена работа, брак, липса на материали и/или оборудване и временно спиране на работния процес (включително заради закъснения, късен старт или ранно напускане на работното място).

През 80-те години в големите компании започва все повече да се обръща внимание и на управлението на риска в различните проекти. Междувременно PMI публикува своята ‘бяла книга’ с препоръки като наръчник за ефективното управление на проекти, като по-късно това издание се актуализира и преименува PMBOK (Project Management Body of Knowledge) и става ‘библията’ за проджект мениджърите по света. Към тези активности през 90-те години,  институтът добавя и програмите си за сертифициране на ръководителите на проекти и програми.

 В днешно време PMI има членове не само от областта на строителство, ИТ и инжинеринг, но и фармация, бързо-оборотни стоки, телекомуникации и т.н. Днес основната мисия на чаптърите на PMI в различните държави е да се развива практическата насоченост на професията „управление на проекти”, като се окуражават и подпомагат различни форми на обучение, предлагат се решения, идеи и възможности, свързани с ефективното управление на проекти във всяка една сфера от бизнеса и живота на хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
Кои са най-търсените IT специалисти у нас през септември
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян