Австрийският канцлер подаде оставка

Австрийският канцлер подаде оставка

Австрийският канцлер подаде оставка

Австрийският канцлер Вернер Файман подаде оставка от поста си, предаде Reuters  Файман се оттегля и като лидер на Социалдемократическата партия.

Решението му идва на фона на натиска, на който е подложен заради твърдата си позиция относно законодателството за получаване на убежище в страната.

По-рано стана известно, че австрийските власти планират да построят 400-метрова стена на границата с Италия в района на пограничния проход  Бренер.

Канцлерът бе подложен и на масови критики заради слабите резултати на оглавяваната от него партия на президентските избори, провели се преди две седмици. Кандидатът на партията Рудолф Хундсторфер получи едва 11 на сто от гласовете и остана четвърти още по време на първия тур за изборите за президент на 24 април. 

 "Подавам оставка, защото вече нямам подкрепата на партията", обяви Файман на спешно свикана пресконференция днес. Той си тръгва, след седем години и половина начело на държавата.

"Тази страна има нужда от канцлер, който има цялата партия зад гърба си. Правителството има нужда от нов старт. "Става дума за много, става дума за Австрия. Страната наистина направи много и даде на десетки хиляди хора правото на убежище", каза още Файман.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ