Армията на САЩ се готви за война със Сирия

Армията на САЩ се готви за война със Сирия

Армията на САЩ се готви за война със Сирия

САЩ разполагат военноморски сили и активи в Средиземно море в очакване на разпореждане за военни действия срещу Сирия от президента Барак Обама. За това намекна американският министър на отбраната Чък Хейгъл, подчертавайки, че до тези действия се „стига след „очевидна употреба на химическо оръжие”, предадоха световните медии.

„Министерството на отбраната има отговорност да предоставя на президента варианти за всякакви евентуалности", каза Хейгъл пред репортери, пътуващи с него за Малайзия. „Това изисква разполагане на нашите сили, разполагане на нашите активи, за да можем да осъществим различни варианти - каквито и варианти да избере президентът", подчерта той.

Корабът „Ю Ес Ес Махан”, разрушител-ракетоносец, е приключил настоящата си мисия в Средиземно море и е трябвало да се завърне в базата си в Норфолк, Вирджиния, но командването на Шести Американски флот е заповядало корабът да остане в региона.

Междувременно след атаката с оръжие за масово поразяване в квартал на Дамаск във вторник съветниците на американския държавен глава по върпосите на националната сигурност ще се съберат през уикенда в Белия дом, за да обсъдят възможни варианти за действие срещу сирийското правителство, включително евентуални военни действия, съобщи служител на администрацията, предаде bTV. Ако Обама присъства на срещата, което изглежда вероятно, това ще бъде първото му пълномащабно заседание с високопоставени външнополитически сътрудници, откакто в сряда беше съобщено за извършена газова атака в предградие на Дамаск.

Служителят, пожелал анонимност, обаче предупреди да не се очаква, че на срещата може да бъде взето окончателно решение, предаде „Ройтерс”.

Напрежението в Сирия ескалира, след като опозицията обвини силите на Башар Асад, че са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ и при атака в района на Дамаск са загинали 1300 души. Международната общност призова за пълно разследване на информациите, но инспекторите на ООН в Сирия все още не са допуснати до района на атаката.

Русия смята за недопустими призивите да се окаже натиск върху Съвета за сигурност на ООН и да се вземе решение за употреба на сила в Сирия, въз основа на съобщенията за химическа атака в района на Дамаск, заяви представителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Лукашевич подчерта, че сирийската опозиция възпрепятства провеждането на конкретно разследване на информацията за химически оръжия, тъй като не е дала гаранции за безопасността на експертите от ООН.

„Увеличават се доказателствата, че атаката има явно провокативен характер. Видеоматериалите с доказателствата за нея са били подготвени преди още да се случат събитията”, коментира представителят на министерството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ