Бебе се роди с шрапнел в главата в Сирия

Бебе се роди с шрапнел в главата в Сирия

Момиченце се роди в болница в сирийския град Алепо с шрапнел в главата, съобщи CNN. Хирурзи са успели да извадят успешно парчето от снаряда, заседнало в челната част на черепа на бебето.

И раждането, и операцията са извършени по спешност след като докарали в болницата родилка, ранена в корема при артилерийски обстрел на един от жилищните квартали в града. Майката – Амира била в деветия месец, но състоянието й било животозастрашаващо както за нея, така и за плода. Затова медиците решили да приложат спешно цезарево сечение.

Трудно е да се каже кой кого е спасил в тази ситуация – майката - детето или обратното, казват лекарите, участвали в изключително сложната и рискована операция, обобщава CNN. И двете са получили травми, но за щастие раните се оказали съвместими с живота както за родилката, така и за дъщеричката й. Шрапнелът е попаднал малко над очите и не е повредил зрението на момиченцето.

В същата болница, с рани от обстрела са докарани и трите по-големи деца на Амира, но при тях не се е наложила хирургична намеса.

Новороденото момиченце е кръстено Амел, което в превод от арабски означава „надежда”.

Военният конфликт в Сирия продължава от юни, 2012 година. По оценки на ООН, досега, в конфликта са загинали 115 хил. души, а около 13 милиона от общо 20 милионното население на страната са станали бежанци – както в границите на Сирия, така и извън нея.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ