Българка сред полуфиналистите в международен конкурс за дизайн

Българка сред полуфиналистите в международен конкурс за дизайн

Българка сред полуфиналистите в международен конкурс за дизайн

Българската студентка по инженерен дизайн от Техническия университет в София Алеся Иванова се класира до полуфинала на международния конкурс за иновативни дизайнерски решения Electrolux Design Lab. Нейният проект, представящ метод за пречистване на въздуха в затворени пространства с живи микроорганизми, е бил избран да бъде една от 35-те идеи, достигнали до полуфинала.

В конкурса са участвали 1700 проекта от повече от 40 страни. Тазгодишното му издание е на тема „Здравословна среда у дома“. Подадените проекти са били фокусирани в три основни направления – пречистване на въздуха, кулинарни изживявания и грижа за материите.

Идеята на Алеся е, че чрез приема на въглеродни молекули живите бактерии могат да пречистват въздуха в помещенията, да го правят по-свеж и да премахват неприятните миризми по естествен път, без участието на химични препарати. Концепцията й е наречена LIO. Дали тя ще бъде големият победител в конкурса, ще стане ясно след онлайн гласуване на сайта му ElectroluxDesignLab, където интернет потребителите могат посочат най-добрия според тях от 35-те номинирани проекта. Вотът се стимулира от организаторите с ангажимента, че двама от гласувалите ще спечелят пътуване до Париж за гала церемонията по награждаване на победителя през ноември. Желаещите могат да подкрепят фаворита си на сайта до 14 октомври 2014 г.

Алеся Иванова завършва магистратура в Техническия университет в столицата. Темата на дипломната й работа е свързана с анализ и проектиране на обслужващи роботи и взаимодействието им с хората. Проектът се разработва в Аахен, Германия, където прилага нови методи за изследване.

В момента Алеся работи в сферата на продуктовия дизайн и е част от екипа на българския технологичен стартъп Stepsss – смарт устройство, насочено към хората бегачи, чиято цел е да намали травмите, анализирайки начина на бягане.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ