Великобритания разреши полетите през вулканична пепел

Великобритания разреши полетите през вулканична пепел

Великобритания разреши полетите през вулканична пепел

От днес на обед във Великобритания бяха приети нови правила за летене, които позволяват на самолетите да летят през облаци наситени с вулканична пепел. Това съобщиха от Агенцията за контрол на гражданската авиация, цитирана от BBC.

За да летят през такива облаци авиокомпаниите обаче трябва да получат специално разрешение от производителите на самолети и самолетни двигатели, защото има машини които не могат да преминат през пепелта безаварийно.

Решението на властите бе приветствано от авиокомпаниите, производителите на самолети и регулаторните органи.

Това решение беше взето след като за пореден път летища в страната бяха принудени да затворят, заради вулканичния облак. Според запознати обаче по-сериозната причина е натискът от страна на авиокомпаниите, които напоследък масово и бурно протестират срещу системата на налагане на зони, забранени за полети.

Компанията за контрол на въздушния трафик (NATS) оповести, че е изключително доволна от новите мерки.

 Изпълнителният директор на Агенцията за контрол на гражданската авиация Андрю Хейнс коментира, че, „не трябва да се подценява опасността, но сега от производителите на самолетите и двигателите зависи да определят доколко сигурно техните продукти могат да действат при определена концентрация на вулканична пепел”.

Днес бяха отменени забраните на всички летища във Великобритания, защото облакът вулканична пепел се е насочил на изток, но трафикът продължава да е сериозно нарушен.

През последните 48 часа исландският вулкан отново се е активизирал, като облакът от пепел се издига на 8 хил. метра, твърдят вулканолози.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ