Дилма Русеф: Бразилия е готова за Световното първенство

Дилма Русеф: Бразилия е готова за Световното първенство

Дилма Русеф: Бразилия е готова за Световното първенство

Бразилският президент Дилма Русеф заяви в телевизионно обръщение към нацията преди старта на Световното първенство по футбол утре в Сао Пауло, че страната й е готова за спортното събитие. По думите й „песимистите” са били победени от решителността на бразилския народ.

Русеф отхвърли критиките, че Бразилия е похарчила твърде много за организацията на надпреварата при наличието на тежки социални проблеми, за чието преодоляване са необходими държавни пари. Тя подчерта, че Световната купа ще остави след себе си трайно наследство под формата на инфраструктура, която гостите на първенството няма да отнесат със себе си на тръгване „в куфарите си”. Държавният глава защити инвестицията за подготовка от 11 млрд. долара, наричайки „фалшива дилема” твърдението, че сумата е ощетила системите за здравеопазване и образование в страната. „Бюджетът в тези две области между 2010 и 2013 г. бе многократно по-голям от инвестицията в стадиони”, каза Русеф.

Тя настоя, че Бразилия ще се справи, посочва Би Би Си. Междувременно двата профсъюза на служителите в метрото в Бразилия прекратиха стачката си, продължила дни, но заплашват да я възобновят. Те настояват за повишаване на възнаграждението си с над 12%, докато държавата им предлага не повече от 8%. 

Световното първенство по футбол стартира утре с мач между Бразилия и Хърватия на стадион „Итакерао” в предградие на Сао Пауло. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ