Държавите от Залива изтеглят наблюдателите си от Сирия

Държавите от Залива изтеглят наблюдателите си от Сирия

Държавите от Залива изтеглят наблюдателите си от Сирия

Държавите от Персийския залив обявиха, че ще отзоват наблюдателите си от мисията на Арабската лига в Сирия, която целеше да наложи мир в разтърсваната от протести държава.

Съветът за сътрудничество на страните от Залива призова Съвета за сигурност на ООН да наложи по-голям натиск върху Дамаск, съобщи BBC. Обединените арабски емирства, Саудитска арабия, Бахрейн, Катар и Кувейт настояват да бъдат прекратени кръвопролитието и насилието между протестиращите срещу управлението на президента Башар Асад и сирийските сили за сигурност.

Страните от Залива се оттеглят от мисията в Сирия след като вчера тя отхвърли призива им президентът Асад да отстъпи властта и до 2 месеца да бъдат проведени избори, за да бъде съставен кабинет съвместно с опозицията. Миналата седмица представители на Саудитска Арабия подчертаха, че сирийското правителство не е изпълнило нито една от точките на плана на лигата за прекратяване на кръвопролитието и стабилизиране на ситуацията в Сирия.

Сирия коментира в отговор, че арабските държави са се присъединили към международен заговор, който цели тя да бъде дестабилизирана.

По данни на ООН повече от 5000 души са били убити от началото на бунтовете срещу режима на Асад от март 2011 г., когато те започнаха.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ