ЕС готов да наложи петролно ембарго на Иран

ЕС готов да наложи петролно ембарго на Иран

ЕС готов да наложи петролно ембарго на Иран

Евросъюзът се готви да наложи петролно ембарго на Иран, съобщи официално външният министър на Франция Ален Жупе. Постигнато е приципно съгласие между страните от общността за въвеждането на санкцията, която се очаква да бъде обявена на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел в края на този месец. Целта е да бъде оказан натиск върху Иран да се откаже от ядрената си програма.

ЕС ползва около 17% от целия ирански петролен износ, който осигурява над половината от приходите в бюджета на страната. Жупе предупреди, че до края на този месец страните от ЕС трябва да намерят алтернативни доставчици на гориво.

Новината за готвеното ембарго веднага предизвика повишаване на цената на петрола на световните борси.

Решението за налагането на санкцията бе приветствано от САЩ, които поетапно въведоха наказателни мерки срещу Иран, довели до блокирането на всякаква търговия със страната. То бе взето въпреки заплахите на властите в Техеран, отправени в края на миналия месец, че ще затворят Ормузкия проток, ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол.

Ормузкият проток е важен стратегически морски път, разположен край южните брегове на Иран. Той съединява Персийския и Оманския залив и през него преминават над 40% от световните морски доставки на петрол.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ