Започват нов процес срещу Чакала

Започват нов процес срещу Чакала

Започват нов процес срещу един от най-страховитите терористи Карлос Чакала, съобщи „Гардиън“. Този път делото е заради четири смъртоносни атаки във Франция отпреди близо три десетилетия.

62-годишният венецуелец, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, се изправи пред специален парижки съд по обвинения, свързани с тероризъм. Той вече излежава доживотна присъда, издадена заради тройно убийство през 1975 г.

Срещу Рамирес в настоящето са повдигнати обвинения за предизвикването на четири атаки през 1982 и 1983 г., при които загинаха 11 души и над 140 души бяха ранени във Франция. Той отрича да има каквато и да е роля за провеждане на атаките. Ако получи осъдена присъда, Рамирес може да получи втора доживотна присъда.

Междувременно в интервю за венецуелския вестник „Насионал" Чакала призна, че е отговорен за смъртта на около 2 хил. души. „По мои изчисления цивилните жертви са не повече от 10 на сто от общия брой. Сред убитите между 1500 и 2000 души цивилните жертви са не повече от 200", казва той в интервюто, дадено по телефона от затвора във Франция на 27 и 28 октомври.

62-годишният венецуелец заявява пред „Насионал", че под негова координация са извършени над 100 терористични атаки. Карлос признава, че е допускал някои малки грешки и се сравнява с кубинския президент Фидел Кастро. Убеден, че ще бъде освободен от затвора, Карлос заявява, че ще се присъедини към правителството на венецуелския президент Уго Чавес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ