Израел арестува нов кораб с помощи за Газа

Израел арестува нов кораб с помощи за Газа

Корабът „Рейчъл Кори”, натоварен с хуманитарна помощ за Ивицата Газа, бе задържан тази сутрин от израелски сили.

Той е отказал да спре въпреки израелското нареждане. От военноморските сили на Израел са предупредили плавателния съд, че се приближава до затворена военна зона. „Рейчъл Кори” не е спрял и затова е бил пресрещнат от израелски кораби, които ще го съпроводят до пристанището Ашдод, съобщава в. „Йедиот Ахронот”.

В съобщение на израелското министерство на отбраната се посочва, че хуманитарната помощ ще бъде предаде на Ивицата Газа в координация с Израел.

Израелската армия е задържала ирландския кораб с хуманитарна помощ за Ивицата Газа, като силите за сигурност са се качили на борда на съда на 55 км навътре в Средиземно море според говорител на групировката, организирала пътуването на кораба, предаде "Ройтерс".

Няма данни дали за задържането на кораба е използвано насилие, въпреки че активистите на борда обявиха предварително, че няма да оказват съпротива.

Корабът, кръстен на американската пропалестинска активистка Рейчъл Кори, убита в Ивицата Газа през 2003 г., беше задържан пет дни след като конвой от шест плавателни съда беше арестуван от израелската армия. Тогава в избухналото на борда на един от турските кораби насилие загинаха 9 души, застреляни от израелските командоси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ