Индия няма да цензурира социалните мрежи

Индия няма да цензурира социалните мрежи

Индия няма да цензурира социалните мрежи

Индия няма да цензурира уебсайтовете за социални медии, заяви министърът на информационните технологии Капил Сибал. Той обаче добави, че интернет фирмите трябва да се подчиняват на законите на страната, предава BBC. В края на миналата година Сибал заяви, че правителството ще въведе насоки, които да гарантират, че "богохулни материали" няма да се появяват в интернет. От своя страна интернет фирмите казаха че е невъзможно да се филтрират по този начин съдържанието си. Facebook и Google наскоро заявиха, че те са отстранили обаче определено съдържание след получаването на жалбите.

Фирмите са сред редица основни играчи в интернет, изправени пред съдебни дела и заплашени от блокиране на сайтовета им, ако не успеят да се преборят с обидно съдържание.

"Аз искам да кажа, веднъж и за всички, без никакво объркване, нито едно правителство в Индия никога няма да цензурира социалните медии", каза Сибал, цитиран от информационна агенция „Франс прес“ на среща на върха на информационните технологии в Мумбай.

"Никога не съм искал да цензурирам социалните медии и нито едно правителство не иска да го прави. Но подобно на печатните и електронни медии, те трябва да се подчиняват на законите на страната", каза той.

Съдът в столицата Делхи, миналия месец заплаши с мерки срещу сайтове, които не успеят да предприемат стъпки за защита на религията. Върховният съд на Делхи поиска Facebook и Google в Индия да разработят механизъм, който да проверява и отстранява на обидно съдържание в своите уеб страници „или както в Китай те ще бъдат блокирани“.

Facebook и Google казаха, че те са се съобразили с директивата на съда. Те са сред 21 уеб фирми, включително Yahoo и Orkut, изправени пред граждански иск в Делхи, който ги обвинявав предизвкиване на комунални вълнения. Google заяви, че въпросът е конституционен относно свободата на словото и изразяването.

През декември Сибал се разгневи на публикувани в мрежата снимки на министър председателя Манмохан Сингх и шефа на индийския конгрес Соня Ганди, който ги изобразяваха като прасета в свещения град на исляма Мека.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ