Иран може да загуби $24 млрд. от петролното ембарго на Европа

Иран може да загуби $24 млрд. от петролното ембарго на Европа

Иран може да загуби $24 млрд. от петролното ембарго на Европа

Близо 24 млрд. долара може да загуби Иран заради гласуваното вчера решение от Европа за налагане на ембарго върху износа на петрол, изчислиха експерти. Това ще е сериозен удар за икономиката на страната, добавят тец

Вчера Съветът на Европейския съюз разшири пакета от санкции срещу Иран и за пръв път постанови въвеждането на ембарго върху доставките на суров петрол и петролни продукти от Иран за страните от ЕС. От днес на европейските компании се забранява да сключват с Иран нови договори, а сключените по-рано ще действат само до 1 юли тази година.

Приетото вчера решение ще засегне източниците за финансиране на иранската ядрена програма, се посочва в решението на Съвета. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън изрази надежда, че санкциите ще убедят Иран да се завърне на масата за преговори. Решението бе провокирано от ноемврийския отчет на МААЕ, в който бе направен извод, че Иран развива военното направление в своята ядрена програма. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че санкциите не способстват за разрешаването на въпроса, коментира „Ведомости”. По-рано той заяви, че тези санкции се въвеждат с надеждата да провокират сред иранското население масово недоволство срещу управляващия режим.

Иранските власти реагираха остро на санкциите със заплахи. Депутатът Мохамад Коусри заяви, че Иран ще блокира Ормузкия пролив, ако възникнат затруднения с продажбата на петрол.

През 2011 г. приходите на Иран от износ на петрол към Европа бяха 24 млрд. долара.

Решението на ЕС да наложи петролно ембарго на Иран срещна подкрепа на Япония, която заяви, че има намерение в бъдеще да съкрати вноса на ирански петрол с цел да подкрепи действията на страните от Европейския съюз.

Днес известният италиански политолог Джулието Киеза прогнозира, че войната с Иран е неизбежна. „Ако преди две-три години войната срещу Иран изглеждаше като мъглива перспектива, то сега тази вероятност достига 100%. Това ще бъде голяма и рискована война за тези, които ще я започнат. Няма да може бързо да бъдат ликвидирани иранските лидери. Иран няма да победи, но няма да остане беззащитен”, посочва италианският експерт.

Според Киеза САЩ и НАТО няма да вземат участие в сухопътна операция в Иран, а ще бъдат използвани сили от Пакистан и Ирак.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ