Кой колко получава в Германия

Кой колко получава в Германия

Кой колко получава в Германия

Разликите в заплащането между професиите в Германия са огромни, показва проверка на немския вестник "Билд". Докато млад помощник в пчеларския бизнес в страната получава 450 евро заплата, или 350 без данъците, инженери, пилоти и адвокати са сред най-заможните, със среден доход от 6075 евро месечно. Тези професионалисти съставят 10% от германската работна сила.

Най-богати от най-богатите сред работещите германци са 5%, които взимат минимум 7800 евро бруто месечно и оставят значителна част от заплатата си в държавата в замяна на голяма пенсия на старини, пише изданието.

20% от заетите лица в страната получават заплата от 4300 евро бруто. Това са лекари и квалифицирани работници със специфично образование.

Преподаватели в училища, банкови и държавни служители на високи позиции съставят други 30% от немското работещо население, с доход от 3400 евро месечно.

40% от хората в най-голямата европейска икономика попадат в графата "занаятчии" с 2750 евро заплата месечно.

Полицаите и чиновниците на по-ниски постове получават най-малко 2300 евро.

20% от германците заработват месечна заплата в промеждутъка 2300 – 1250 евро. Толкова взимат фризьорите, шофьорите на камиони и други превозни средства и други професионалисти, които не са учили в продължение на години висше образование, за да упражняват професията си.

В Германия има и мнозина, на които се налага да преживяват с по-малко, заради големите удръжки. Сред тях попадат пенсионери или наемодатели, които получават месечно 1250 евро и по-малко, пише вестникът. Той посочва, че сред държавниците и политиците с най-високи доходи се откроява кметът на източногерманския град Лайпциг Буркхард Юнг, който публично оповестява приходите си от 2009 г. насам. Юнг, който е баща на четири деца, признава, че му се плаща добре на фона на пазара на труда – 11 500 евро месечно бруто или 8500 нето.

Същевременно други германци като 18-годишната Ина Гийтц – касиерка в магазин в Бон, си помагат с по 400 евро месечно. Момичето казва, че заплащането й варира според почасовата й заетост, но средно е толкова. Много младежи като нея в Германия работят от пълнолетие. 

И още: Валкер Ворат – машинист с три деца на 44 години от Зимерн получава 5500 евро месечно, като чисто се сдобива с 2500 от тях. Свен Бауерфийнд – кухненски продавач от Кьолн, взима заплата от 2300 евро, от които 1752 достигат до него. Енрико Лийзе - сладкар на 32 години в Лайпциг, печели 1600 евро или 1136 чисто. А Макс Рошкер – 18-годишен помощник в пчеларска фирма печели 450 евро, от които се разполага с 350 чисто. Доходът му е много нисък, но пък казва, че се занимава с една от най-прекрасните професии в света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ