Кризата приключи, твърдят инвеститорите

Кризата приключи, твърдят инвеститорите

Все повече инвеститори по света твърдят уверено, че световната икономическа криза е приключила. Това показва и проучване проведено от „Блумбърг” в което са взели участие 1408 инвеститори, анализатори и търговци, съобщиха от агенцията.

Над 60% от анкетираните са дали категоричен отговор, че кризата е приключила. В проучването обаче като основна причина за бавното излизане от рецесията се посочва Европа, която според експерти продължава да дърпа световната икономика назад.

Над три четвърти от запитаните смятат, че еврозоната се разпада, като 20% от тях мислят, че това ще се случи в близкото бъдеще.

Междувременно вчера в САЩ официално обявиха, че рецесията приключила през юни 2009 г. и е била най-тежката и дългата от Голямата депресия насам. Това заяви американското Национално бюро за икономически изследвания (NBER), цитирано от "Файненшъл Таймс".

По изчисления на американските експерти кризата е продължила от декември 2007 г. до юни 2009 г. или 18 месеца.

Икономическият спад е свършил през юни 2009 г. Това означава, че ако БВП на страната отново започне да намалява, NBER ще отброява дните на нова рецесия, а не продължение на старата, припомнят специалисти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ