МВФ с оптимистична прогноза за Източна Европа

МВФ с оптимистична прогноза за Източна Европа

За пръв път от началото на глобалната икономическа криза МВФ излезе с прогноза, че Източна Европа е близо до възстановяването. Досега прогнозите на институцията гласяха, че регионът ще се възстанови най-бавно и най-слабо в сравнение с останалите развиващи се региони в света.

Финансовата институция посочва като ясни признаци на съживяване растящият износ и стабилизиране на вътрешното потребителско търсене. Въз основа на това МВФ очаква общ растеж на икономиката в региона за тази година с 3,3 на сто.

Оптимистичните признаци обаче съвсем не бива да бъдат търкувани като знак, че регионът ще може да се върне към икономическото си състояние отпреди кризата, предупреждават експертите на фонда.

За да постигнат устойчив растеж, икономиките в региона трябва отсега да се ориентират към преструктуриране, основано на развитието на бизнеса, препоръчват те. В бъдеще, именно от бизнеса, а не от вътрешното потребление ще зависи ръстът на националните икономики в тази част на света, казват експертите на фонда.

Те дават и още една важна препоръка: регионът няма да може още дълго да поддържа конкурентоспособност чрез евтина работна ръка и затова е добре да се насочи навреме към производството на по-качествени и по-съвършени продукти. Това изисква влагане на усилия в по-добро образование и по-добър бизнес климат, препоръчват от МВФ.

От институцията предвиждат още, че притокът на чужди капитали трайно ще се запази по-малък. Дори и да успеят западните банки да балансират капиталите си, Източна Европа ще остане непривлекателна за тях заради рисковете, които се проявиха по време на кризата, коментират от МВФ.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ