Мексикански президент иска легализация на наркотиците

Мексикански президент иска легализация на наркотиците

Мексикански президент иска легализация на наркотиците

Бившият президент на Мексико, Винсенте Фокс призова властите в страната да узаконят производството и продажбата на наркотици, съобщи BBC News.

Политикът защити апела си с аргумента, че забраната на наркотиците стимулира необузданото разрастване на корупционните практики и насилието в страната.

Фокс твърди, че предложението му за легализация не означава, че смята наркотиците за нещо хубаво, а че по този начин ще се ограничи властта и мощта на мексиканските картели.

В личния си блог Фокс пише, че войната с дилърите е коствала огромни щети за държавата. Тя е довела до смъртта на стотици и е навредила на икономиката и международния имидж на страната. „Радикалните стратегии за забрана така и не проработиха”, коментира той.

Между 2000 и 2006 г., когато беше президент, Фокс беше поддръжник на водената от САЩ кампания срещу разпространението на наркотици в страната.

Той и настоящият държавен глава на Мексико Фелипе Калдерон са членове на консервативната партия.

Миналата седмица президентът Калдерон предизвика дебат по повод легализацията. По време на разговорите той се обяви против идеята.

Повече от 28 хил. души намериха смъртта си в нарковойната в Мексико от началото на мандата на Калдерон. В съпротивата срещу наркокартелите се намеси и държавната армия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ