Мошеник иска $ 6 млн. откуп за откраднатата картина на Ван Гог „Макове”

Мошеник иска $ 6 млн. откуп за откраднатата картина на Ван Гог „Макове”

Мошеник се опита да надхитри властите в Египет, обявявайки, че ще върне откраднатата  картина на Ван Гог „Макове”. Мошеникът поискал 6 млн. долара откуп за ценното творение, съобщи EGYnews.

Той се обадил в Центъра за сигурност на египетското министерство на културата и поискал 6 млн. долара, за да върне открадната от музей в Кайро картина на известния холандски художник Винсент Ван Гог.

Властите обаче усетили, че става въпрос за измама. След проследяване на обаждането се установило, че позвъняването е направено от работилница за обработка на кожи.

Полицията заловила мъж, който обяснил, че има финансови затруднения и решил да измами министерството на културата, за да си набави нужната му сума.

Измамникът е арестуван и ще бъде съден.

Картината, известна едновременно като „Макове” и „Ваза с цветя”, бе задигната от музея “Махмуд Халил” в Кайро на 21 август. Платното беше изрязано с нож от рамката.

Смята се, че картината с размери 30 на 30 е била нарисувана през 1887-а - три години преди Винсент ван Гог да се самоубие. Според експерти, тя отразява повратна точка в стила му на рисуване.

Същото това платно изчезва за втори път от музея „Махмуд Халил”. Първият път е задигната през 1978 г. и намерена 10 години по-късно в Кувейт.

Картината е оценена на около 55 млн. долара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ