Над 32 000 лв. събра благотворителният маратон „1000 Balkan Charity Challenge“

Над 32 000 лв. събра благотворителният маратон „1000 Balkan Charity Challenge“

Над 32 000 лв. събра благотворителният маратон „1000 Balkan Charity Challenge“

32 хил. лева за 18 социални каузи успяха да съберат участниците в приключилото второ издание на благотворителния пробег „1000 Balkan Charity Challenge“. От 1 до 11 ноември доброволците състезатели изминаха 1048 км от Букурещ до София и обратно, от които 636 км с колоездене (160 км средно дневно) и 412 км с бягане (59 км средно дневно). Така те успяха да съберат повече от 16 500 евро или 32 000 лв. чрез онлайн дарения и преводи по банкова сметка, съобщават организаторите.

Очаква се събраните чрез инициативата средстава да достигнат 60 000 лв., защото платформата за онлайн дарения www.1000balkan.com остава отворена до края на ноември. Банките „Уникредит” в България и Румъния се ангажират да удвоят средствата, дарени от техни служители.

Вчера „1000 Balkan Charity Challenge“ получи един от десетте приза за най-добър социален проект в Румъния. Отличието беше връчено по време на десетите годишни награди на Румъния за принос в социалната област  (Oameni pentru Oameni - Pople for People). 

В голямото балканско предизвикателство взеха участие близо 100 души в различни отсечки от маршрута и на различни дистанции. Двама маратонци успяха да изминат целия маршрут. Единият е Станислав Георгиев  - създател на маратона и член на Управителния съвет на ФПББ. Другият е студентът в Брашов Флорин Настасе, който е един от най-добрите маратонци на Румъния. След неуспешен опит да измине цялото разстояние миналата година, този път той успя. Участникът Лауренциу Софрон премина 985 километра, но тежки травми го принудиха да напусне малко преди финала. ИТ мениджърът Григор Върбанов, за чието участие ви разказахме по-рано, събра до момента 276 евро чрез 19 дарения в подкрепа на избраната от него благотворителна кауза „Спорт за деца с увреждания” с водна терапия и рехабилитация.

Почти всички участници поставиха лични рекорди за най-дълго пробягано разстояние. Постиженията им са пример, че преминаването отвъд физическите и личните граници е възможно, както пресичането на географските и политическите граници, посочват още организаторите. По пътя маратонците засадиха 10 дървета, които са “жива вкаменелост” – гинкобилоба и метасеквоя. Голямото приключение ще остане незабравимо за близки и колеги, подкрепящите маратонците, както и за хората, които следяха събитието в социалните мрежи.

Само досега набраните средства са с 43% повече спрямо миналата година и с 30% повече като брой дарения. Делът на българските дарения е 22%, ръстът им е 23% в сравнение с миналата година.

Сред българските каузи, които подкрепяме чрез маратона, се включват Стипендиантска програма "Готови за успех" (ФПББ и „Сирак“), Спорт за деца с увреждания (ФПББ и Спортен клуб "Бегач"), Програма "Домашни грижи" ("Каритас" - Русе), Дневен център за деца с увреждания (БАЛИЗ-Плевен),Фонд за подкрепа на семейства на загинали при изпълнение на служебните си задължения (Уникредит Булбанк и ФПББ), Пещ на колела (Мрежа "Хлебни къщи").

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ