Най-красивите снимки на Титан (космическа галерия)

Най-красивите снимки на Титан (космическа галерия)

Най-красивите снимки на Титан (космическа галерия)

В края на септември космическата сонда „Касини“ прелетя около Титан. Тя навлезе на 956 км дълбочина в покрития с облаци най-голям спътник на Сатурн, за да измери ефектите от слънчевата енергия върху гъстата й атмосфера и да определи нейните изменения в различни височини. Заедно с това сондата направи и едни от най-красивите снимки на Титан.

Снимката по-долу например е направена, когато „Касини“ приближава Титан от дясната й страна, пътувайки със скорост 5,9 км/с. Цветовият спектър, запечатан на кадъра е получен като са съчетани суровите снимки, направени във видимия червен, зелен и син светлинен филтър. Синьо-зелената въглеводородна обвивка се вижда над оранжевите й облаци.

Обвивката на Титан е съставена от ултравиолетова светлина от Слънцето, получена, докато Огнената звезда разчупва азота и метана й в атмосфера, формирайки частици въглеводород, които се покачват нагоре и се сливат на височина от 300-400 километра. Синьо-зеленото оцветяване е по-гъст фотохимикален пласт, който се простира над 200 км височина.

„Касини“ е междупланетен апарат на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция. Той бе устройството, което откри солидни доказателства за наличието на океан под замръзналата повърхност на сатурновата луна Титан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ