Най-ожесточените парламентарни схватки в света (видеохроника)

Липсват ли ви вече предаванията на живо от парламента? Не тъгувайте, както стана ясно днес, ще си дойдат другата седмица. За малко, да обсъдят пак актуализацията на бюджета. Каквото и да си кажат, трябва да признаем, че и при депутатските дебати няма кой знае с какво да се откроим. В световния видеообмен например никога не е влизала сцена от масов бой в българския парламент – не че е повод за гордост. За сметка на това, редовно присъстват такива кадри от Украйна, Тайван, Южна Корея и ред други страни, в които народните избраници отстояват тезите си толкова пламенно, че прескачат границата на кулоарния и пленарния етикет.

Как кипи парламентарният живот по света можете да видите в нашия видеогид. Най-пресният случай е от началото на този месец, 2 август, когато в тайванския парламент избухна за пореден път масово сбиване между депутати от управлящата партия и представите на опозиционната Демократична прогресивна партия. Поводът за сблъсъка стана предстоящият референдум за строеж на нова АЕЦ и опитите на опозицията да предотврати провеждането на референдума. Както става ясно, поводите за парламентарни дебати са универсални, но в различните земни точки силата на аргументите е различна.

Силовите аргументи не са чужди на парламентарните нрави и в други страни. Подобни схватки редовно „разнообразяват” и работата на Националното събрание в Южна Корея. Една от най-впечатляващите батални сцена се разигра през юли 2009 г., когато опозицията се опита да провали гласуването на закон за облекчаване на условията за притежаване на тв компании. В стълкновението тогава участваха няколкостотин души и не се размина без ранени.

 

Още по-ожесточен се оказа сблъсъкът между депутати от парламента на Венецуела през април тази година. Битката започна след като бе отказано правото на изказвания на представителите на опозицията, които не признаха резултатите от състоялите се по-рано в същия месец президентски избори.

Боен характер проявиха и законодателите на Боливия. През август 2007 г. между привържениците и противниците на президента Ево Моралес се състоя истинско сражение след като управляващите се опитаха да отстранят от длъжност член на Конституционния съд в страната, отказващ да се подчини на властта. (Видеото е след текста.)

Способни да отстояват собствената си правота без оглед на средствата се оказаха и македонските депутати. През декември 2012 года, в опит да не допуснат приемането на бюджета за следващата година, представители на опозицията се сбиха със свои колеги от управляващото мнозинство.

Дори и американските законотворци не са успявали да стоят далеч от аргументите на юмруците. През юни 2007 г. членове на сената в щата Алабама влязоха в пряк двубой. Сенаторът демократ Лоуел Барон получи здраво кроше в лицето от сенатора републиканец Чарлз Бишъп, задето го нарекъл „Кучи син”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ