Невада издаде лиценз на Google за автомобил без шофьор

Невада издаде лиценз на Google за автомобил без шофьор

Невада издаде лиценз на Google за автомобил без шофьор

Автомобилите без шофьор скоро ще станат реалност по пътищата на Невада, след като щатът даде лиценз на автомобил на Google със самостоятелна система за задвижване, предава BBC. Автомобилът е Toyota Prius, но системата за задвижване е на Google. Това ще бъде първият американски щат, който ще позволи тестването на автомобили без шофьори

Други автомобилни компании също се борят за лицензи за самостоятелно задвижвани автомобили в Невада. Автомобилът използва видео камери, монтирани на покрива, радарни сензори, за да "вижда" останалите участници в движението. Инженерите на Google са тествали преди това колата по улиците на Калифорния, включително на кръстовището в Сан Франциско Golden Gate Bridge. За тези тестове колата е била с екипаж от обучени шофьор, които да са готови да поемат контрола, ако софтуера не успее. Според софтуерния инженер Себастиан Трън колата е преминала 140,000 мили без инциденти.

През март Невада промени законите си, за да позволи самостоятелно задвижваните автомобили. В дългосрочен план е за лицензиране на членовете на обществото да управлява такива автомобили. На колата на Google е издаден червен регистрационен номер, за да бъде разпознаваема. Други щати, включително Калифорния планират подобни промени.

"По-голямата част от пътнотранспортните произшествия се дължат на човешка грешка", каза калифорнийския щатски сенатор Алекс Падиля.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ