Не пуснаха "Атака" в Европарламента

Не пуснаха Атака в Европарламента

Депутатите от "Атака" не са били допуснати в Европарламента, защото нито един евродепутат не ги е приел, съобщава EurActiv. Националистите са в Брюксел и заради това пропуснаха вота на недоверие в Народното събрание.

Те пристигнаха в белгийската столица, придружени от телевизионен екип на партийната телевизия "Алфа", но не успели да влязат в Европарламента, тъй като нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях.

Официалната причина за пребиваването на "Атака" в Брюксел е протест срещу германския евродепутат Дорис Пак, която неотдавна ги нарече "расистка и националистическа партия", и от която искат извинение.

Български дипломати разкрили, че са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са ги отклонили като "недопустими". По принцип няма практика официални правителствени представители да организират срещи на политически партии.

"Атака" не може да използва помощ дори от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата Волен Сидеров е в лоши отношения, след като напуснаха партията, отбелязва EurActiv.

Изданието коментира, че според анализатори истинската причина за "турнето" на "Атака" в Брюксел е политическата ситуация в България. В материала се разказва за вота на недоверие към кабинета, който ГЕРБ поискаха, и това, че може би националистите не са участвали, за да не ги обвиняват, че подкрепят правителството.

"Атака" вчера обявиха, че са внесли два документа в централата на Европейската народна партия. Единият e сигналът срещу Дорис Пак, а другият - плана "Сидеров", преведен на 3 езика, от който да стане ясно дали партията е расистка и ксенофобска, или защитава националните интереси.

От ЕНП обаче ги посрещнали със заключени врати, въпреки че вътре имало хора. По-рано техни представители казаха, че нямат уговорена среща с "Атака" и че всеки, който иска, може да пусне сигнал в пощенската кутия пред сградата, което в крайна сметка се наложи да направи Десислав Чуколов.

В същото време mediapool.bg съобщи, че четирима депутати на "Атака" все пак са останали в София като "отряд за бързо реагиране". Това били Димитър Аврамов, Маргарита Николова, проф. Станислав Станилов и Явор Нотев. Целта била в случай на нужда "Атака" да може да подсигури необходимия кворум.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ