Новите ловци на шпиони

Новите ловци на шпиони

Новите ловци на шпиони

Съвсем до неотдавна висшите ръководители на антитерористичното подразделение на ФБР не знаеха дори каква е разликата между сунити и шиити. Това не ги смущаваше, ако съдим по публичните изказвания, твърди наблюдателят на „Нюзуик” Джеф Стайн. Така например през 2005 г. шефът на отдела Гари Болд заяви: „Специалните познания по предмета на дейност са полезни, но не са задължително условие. Аз лично определено не обръщам внимание на това, когато подбирам хора за антитерористичната структура”.

Сега обаче, постепенно и почти незабележимо, ФБР най-сетне вкарва в играта специалисти по контратероризъм, които в професионално отношение израснаха в епохата след 11 септември, пише изданието. Предшествениците им като цяло се отличаваха най-вече в борбата с грабителите на банки, похитителите на хора, авторитетите на мафията и икономическите престъпници. Новото поколение ръководители на ФБР обаче е изцяло завладяно от света на Ал Кайда, Хизбула, китайските хакери и руските шпиони.

Какъв е профилът на тези нови лидери? 45-48 годишни, свръхинтелигентни, свръхобразовани, манипулативни. Те внесоха в Бюрото нов манталитет и желание да проникнат не просто в редиците, но и в мислите на своите врагове.

Тим Мърфи, който наскоро напусна поста зам.-директор на ФБР, пояснява: веднага след 11 септември ФБР започна да укрепва отдела за контратероризъм с кадри от криминалните подразделения. По онова време просто нямало откъде да се вземат опитни следователи. Днес обаче „всички от отдела знаят разликата между сунитите и шиитите, между фракциите в Ал Кайда и разбират политическите и религиозните различия”, казва Мърфи.

Новите кадри имат прекрасно образование от водещи университети, дипломи по международни отношения, политически и икономически познания. Анализаторите отдават това на новия стимул да се работи, когато пистолетите и остарелите наръчници остават в чекмеджето на бюрото, а истинската война се води в умовете. 

„Предишното поколение бе склонно да реагира по-скоро на събития”, пише Стайн. „Днешните момчета са много инициативни. Според мен те са готови дори да забъркат някоя каша, само за да проверят дали нещо става по света, вместо само да чакат и да наблюдават. В света на контраразузнаването това означава, че те се обръщат направо към предполагаемите вражески агенти и се опитват да ги препънат – дали със съблазни, дали със заплахи или други манипулации.”

От 2004 г. насам ФБР се превърна в нещо напълно различно, смята Мърфи.

Дали това е за добро, или не, е въпрос на интерпретация. Ще използва ли Бюрото новите си талантливи лидери благоразумно? Или ще се върне към политическия лов на вещици и влизанията с взлом от миналото? Този преходен период на най-голямото бюро за разузнаване в света още не е завършил, смятат анализаторите. Новото ФБР тепърва ще покаже истинското си лице. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ