Нов вирус за Android краде лични данни

Нов вирус за Android краде лични данни

Нов вирус застрашава устройствата с Android, предупреди компанията за кибер сигурност FireEye. Според нейни експерти, новият вирус изпраща копия от текстовите съобщения на потребителите на електронни адреси в Корея и Китай.

Софтуерът, наречен MisoSMS заразява устройствата с Android като се представя за приложение за настройки „Google Vx”. При инсталирането си иска достъп до административните права и ако ги получи, краде съдържанието на SMS-и и ги изпраща на трети страни, пише The Telegraph.

FireEye определя MisoSMS като една от най-големите заразени мрежи (бот-нет), която използва модерни бот-нет техники и инфраструктура.

Широката употреба на заразени приложения представлява истинска заплаха както за отделните хора, така и за компаниите, имайки предвид постоянна свързаност на смартфоните и таблетите с интернет, предупреждават експертите.

Преди дни компанията за антивирусен софтуер Kaspersky Labs обяви, че най-опасният вирус за Android през 2013 г. е Obad. Вирусът беше открит през лятото и бързо беше квалифициран като изключително опасна софтуерна зараза. Техническото име на троянския кон е Backdoor.AndroidOS.Obad. Той е способен да изпраща текстови съобщения на платени телефони, да качва други вирусни програми, да ги инсталира и да ги изпраща чрез Bluetooth. Най-опасната характеристика на Obad е, че създателите му са използвали неизвестна дотогава слабост на Android, която е давала на вируса възможност да получи разширени администраторски права, а после да се премахне от списъка на приложения с такива права. Това означава, че след като веднъж проникне в устройството е почти невъзможно да бъде изтрит.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ