Нов метод срива сгради етаж по етаж (видео)

Минувачите в натоварения квартал на Токио „Акасака“ станаха свидетели на странен процес, който впоследствие бе обяснен в местните медии. 40-етажна сграда на хотел край улицата бавно, но сигурно се скъсява отгоре надолу, етаж по етаж като височината й вече е намалена наполовина. „Това е схема за срутване, при която сградата се скъсява и изчезва без хората да забележат“, обясни по-късно мениджърът на фирмата собственик „Тайсей Корп“, цитиран от АФП. При този метод не се налагат тежки взривове, последвани от гъсти облаци прах. Няма ги хвърчащите по време на взрива опасни частици и парчета, заради които районът трябва да е отцепен и изолиран.

Небостъргачът, някога функционирал като Гранд Принс Хотел Аляска, е бил изграден през 80-те години. Висок е 140 метра и е символ на десетилетие на екстравагантност в японската столица, през което страната е разполагала с излишък от финансови средства и икономиката й е задвижвала света.

Сега сградата се срива бавно и изчезва етаж по етаж отгоре надолу. По силата на иновативната схема, се сриват по два етажа или 6,4 метра от нея на всеки 10 дни, обяснява Ичихира.

Системата е японски патент и е екологична. Освен това  е и безшумна. Прилага се по следния начин: инженери подсилват най-високия етаж със стоманени греди и го използват като тежък похлупак, чрез който може да бъде скъсявана бавно височината на сградата с помощта на външна рамка за опора.

Видеозапис, който показва впечатляващия процес на скъсяването в кадри на забързан каданс, следва тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ